Inloggen

Inloggen

Artikelindex

Aanvalluh!!!  Jawel jongens. We hebben het natuurlijk wel over het ONJK. En als we het over het ONJK hebben, dan hebben we het over aanvalluh. Waar ouders en begeleiders bij voetbal altijd met volle teugen genieten van het voetbal bij de F-jes, aangezien die critters van ze als een soort kudde buffels zich voortbewegen over het veld in de buurt van de bal, hebben wij bij schaken altijd de snorkels die als een soort Wickie de Viking met hun samuraizwaard op pad gaan om zoveel mogelijk stukken te mollen van hun tegenstander. Dit doen ze zonder ook maar enige traan te laten als ze zelf onder vuur genomen worden. In mijn ogen is de jeugd de koning van de counterattack :-) We gaan naar een briljante partij kijken uit ons kamp.

Trainers door het hele land spitten altijd door de partijen heen na afloop van het ONJK, om te kijken wat voor creatieve vondsten de jonge schavuiten nu weer uit hun hoge hoed toveren. Gelukkig worden ze nooit teleurgesteld :-) De één brengt een nog grotere glimlach op trainers hun gezichten dan de ander. Trainers gebruiken de tactische trucs dan weer voor hun database met schaakopgaven om mee te geven als huiswerk aan allemaal andere kinderen door heel het land. Je zou je verbazen hoeveel opgaven van de stappenmethodes wel niet van het ONJK vandaan komen!! Doe je dus volgend jaar mee met het ONJK en wil je beroemd worden met een diagram in het stappenboek, ga dan als de sodemieter op commandotraining en aanvalluh! Ome Cor kijkt mee! Alles voor de eeuwige roem jongens :-) Zet hem op!

Ik heb voor de gein even gekeken wat ik zelf vroeger uitspookte toen ik het ONJK speelde. Kijken wat voor koekenbakker ik was toen ik klein was. Vroeger was ik namelijk net zoals jullie een kleine dreumes. Uiteraard voldoende hilarische momenten kunnen vinden. De eerste keer dat ik het ONJK speelde was toen ik in de categorie onder twaalf speelde. De partij tegen Edwin Tiele vind ik persoonlijk wel humor als het gaat om aanvallen. Het was zelfs een offer die het dagbulletin haalde in de D-groep! Als 11-jarige in 1994 ging ik aan de slag in onderstaande stelling met mijn 'ninja mode' en speelde Lxf7!?

2011-deel3-partij4-01

Gelukkig kon Edwin nog niet zo goed verdedigen :-) De partij ging als volgt verder:

15.Lxf7 Kxf7 16.Dg6+ Kf8 17.Lxh6 :-) De7 18.g4 (iets teveel van het goede.. zwart kan nu gewoon slaan op h6) Df7 19.g5 Dxg6 20.fxg6 Kg8 21.Txf6 gxf6 22.gxf6 Kh8 23.f7 Tf8 24.g7+ Kh7 25.gxf8D Txf8 26.Lxf8 Kg6 27.Lxd6 Kxf7 28.Lxc7 1–0

 

We gaan weer terug naar het huidige toernooi. We gaan het namelijk hebben over een terugkerend thema ieder jaar bij het ONJK. Het altijd weer gewelddadige Lxh7 offer! Waarom gaan we het over Lxh7 hebben? Laten we nu toevallig iemand in ons kamp hebben met een Lxh7 partij. Over wie hebben we het? Storm de Lange! De tovenaar van Borne. Deze jongen gaat zo hard jongens. BAM! Opletten dus. Kunnen jullie van leren. Verder zal ik uiteraard wat tips geven.

Het was niet de meest spannende partij van Steyn, maar desalniettemin wel heel leuk om te behandelen. Waarom? Voordat je het weet heb je dalijk ook een partij waar je Lxh7 kan spelen. Of mogelijk zelfs tegen je kan krijgen :-( Dan moet je natuurlijk wel weten wat je moet doen! Als je denkt dat het niet zo moeilijk is, dan zal je na deze kamikazecursus er mogelijk anders over denken. Interessant voor jong en oud. Van amateur tot wereldkampioen.

Het offer heeft meerdere niveaus qua moeilijkheid. Ik zal een aantal andere partijen erbij pakken en dan gaan we wederom even kijken of Lxh7 wel allemaal zo duidelijk is :-) Ik zal het zelfs zo lastig maken dat zelfs grootmeesters gaan twijfelen of de zet wel goed is in sommige stellingen. Uiteraard zal ik dan uitleggen wat de zet zo complex maakt en wat tips meegeven voor ieder niveau. Ik zal verder ook meerdere psychologische effecten bij deze type stellingen uitleggen.

 

(12) De Lange,Steyn (1344) - Schleipfenbauer,Bent (1133) [B22]
ONJK 2011 B Borne, (7), 05.08.2011
1.e4 c5 2.Pf3 Pc6 3.c3 Pf6 4.Ld3 e6 5.0–0 Le7 6.Te1 0–0 7.Lc2 Te8 8.d4 cxd4 9.cxd4 Dc7 10.Pc3 Lb4 11.e5 Lxc3 12.bxc3 Pd5

 

De partij ging voor Steyn goed. Bent maakte een fout in de opening door te lang te wachten zijn pion van d7 op te spelen. De zet 7...Te8 was cruciaal. Het was te passief.
We gaan gelijk naar het moment van Lxh7. De partij was namelijk gelijk over. Bent kon gelijk opgeven. Zo krachtig kan Lxh7 zijn!

2011-deel3-partij4-02

Zwart zijn laatste zet was 12...Pd5. Wit reageerde met 13.Lxh7!+ Kxh7 14.Pg5+ Kg8 15.Dh5 Pd8 16.Dh7+ Kf8 17.La3!+ 1–0

Een nette partij van Steyn! Weinig aan toe te voegen. Bij jouw analyse wil ik echter waarde toevoegen door te laten zien hoe mooi/complex Lxh7 kan zijn. Niet alleen op schaaktechnisch vlak. je partij geeft me daar een mooie aanleiding toe. Het is tegelijkertijd ook uiteraard leerzaam voor jezelf.

De zet Lxh7 ziet er allemaal eenvoudig uit. Wit maakte het mooi af met de zet 17. La3! Wit dichtte door die zet het luchtgaatje voor de zwarte koning. Het offer Lxh7 kan ook een stuk complexer zijn. We gaan daarom nu wat dieper in op het thema 'Lxh7'.