Inloggen

Inloggen

 

Op zaterdag 6 april kwamen ruim 150 schakers bijeen in De Boekenberg bij Schaakvereniging Spijkenisse om daar deel te nemen aan de 25e editie van het J. de Kluyver Jeugdschaaktoernooi en de 16e editie van het Forum Invitatietoernooi.

Dit jaar was het extra speciaal, omdat het nu een jubileum betrof. Vanwege dit jubileumtoernooi werden een aantal extra activiteiten georganiseerd.
De ChessQueens, Nederlands beste schaaksters, waren uitgenodigd om mee te schaken in het Forum Invitatietoernooi. Tijdens de lunch werden deze ChessQueens uitgedaagd door een SV-Spijkenisse team in een snel-schaakmatch en heeft WGM Bianca de Jong-Muhren een workshop gegeven aan ouders en begeleiders, waarna zij ’s middags aan de bak kon met een aanschuif-simultaan.
Erika Sziva was met een uitgebreide stand van haar Schaakwinkel ’De Beste Zet aanwezig.

Al 25 jaar organiseert Schaakvereniging Spijkenisse dit toernooi en de laatste zes jaar kon dit op onze eigen clublocatie, Bibliotheek De Boekenberg, worden gedaan. Een prachtige locatie waar we gebruik konden maken van drie schaakruimten, het auditorium, de clubruimte en het buitengebied. Dat was alleen mogelijk door de goede samenwerking met de Bibliotheek, de Gemeente en de Marktmeester. Organisaties en mensen die alle jaren dat we in de Boekenberg zitten op een zeer positieve manier hebben meegewerkt aan het slagen van het toernooi.
De coördinatie van dit toernooi was in handen van toernooidirecteur Eric de Lange, die bijgestaan werd door Martin Verheul, Hans Draat en nog door zeer vele andere vrijwilligers die verderop zijn benoemd.
De foto's zijn gemaakt door Marian Draat.

In de grote achterzaal konden de meeste kinderen terecht. Hier werd de gehele dag door de D, E en de F groep om de prijzen gestreden. De begeleiders, Peter Maes, Fred van den Broeck en Ruud Neumeijer hadden hun handen vol aan de zeer energieke kinderen van respectievelijk de D, E en F categorieën. Een verslag van de dag staat verderop. 

In diezelfde ruimte was een bar opgebouwd waar door o.a. Marianne Verstraate, Inge van den Broeck en Gulnaz Isajaia het drinken, de elk jaar zeer populaire broodjes knak en diverse snoeperijen verkocht werden.
In de ochtend werden aan de vrijwilligers en de aanwezige schaakbegeleiders van de bezoekende verenigingen Appelflappen uitgedeeld. Een traditie op ons toernooi, die we hopen nog jaren te mogen doorzetten. Als bijzondere extra dit jaar was Schaakwinkel ‘De Beste Zet’ gevraagd op het toernooi te komen staan. Zelfs dat paste zeer goed in deze ruimte.
Daarnaast was er nog voldoende ruimte over voor de ouders en begeleiders om te gaan zitten en naar de partijen te kijken.

Tijdens de lunch werden de ChessQueens, bestaande uit WGM Anne Haast, WGM Bianca de Jong-Muhren, WIM Rosa Ratsma en Maaike Keetman uitgedaagd door een SV-Spijkenisse team tot een snelschaakduel. Ieder team schaakte een keer met wit en een keer met zwart. Er was 5 minuten bedenktijd per persoon per partij. In een verhitte strijd kwam het SV-Spijkenisse team, bestaande uit Rick Lahaye, Tony Zhang, WIM Desiree Hamelink-Looij en Jordy Lahaye als winnaar uit de strijd  met 4,5 tegen 3,5.

In ‘De Ruimte’, een wat kleinere ruimte voor cursussen en vergaderingen, was het echte schaakgeweld aanwezig. De Invitatiegroep. Een groep samengesteld uit winnaars van de A-categorie van vorige edities van dit toernooi aangevuld met vrienden van de vereniging en regelmatig ook met speciaal uitgenodigde talentvolle jeugdschaak(st)ers die een bijzondere prestatie hebben bereikt. Ook schaakten hier de A en de B categorie hun partijen.
Totaal ruim 40 schakers die op een professionele manier begeleid werden door Ricardo Klepke, Tony Zhang en Jerry Sandifort. 

In onze eigen clubruimte was ook een bar aanwezig, die werd bemenst door Kees Verstraate(jeugdleider SVS), Honorata Verbunt en Jorinde van Deelen. Ook hier weer voldoende ruimte voor ouders om te zitten en eventueel partijen te analyseren.

In deze zelfde ruimte werd de gehele middag zeer enthousiast een simultaan gegeven door WGM Bianca de Jong-Muhren. Diverse toevallige passanten gingen ook zitten, maar de grootste groep waren toch de kinderen en de ouders. Een bijzondere gast was Nissewaard sportwethouder Martijn Hamerslag die uitgenodigd was om de bekers te komen uitreiken. Hij gaf goed partij, maar een WGM breng je niet snel in moeilijkheden achter het bord. 

Ook dit jaar was Peter Scheeren, jeugdleider van Messemaker 1847, bereid om de ronde indelingen te maken en de tussenstanden te plaatsen op de website, die ook dit jaar weer goed was voorbereid door onze eigen webmaster Ruud van der Beek.

Op de galerij van de eerste verdieping, naast de clubruimte, werd in een wel zeer mooie ambiance geschaakt door de 26 deelnemers van de C groep. Er werd serieus geschaakt waarbij de leiding stevig in handen was van Alex van der Most en Bart de Glopper(voorzitter SV-Spijkenisse) 

Zoals ieder jaar zorgen we ervoor dat kinderen naast het schaken altijd buiten kunnen bewegen en sporten met het door de gemeente beschikbaar gestelde Pannaveld en hockeyspullen. We zetten ook het grote schaakbord op, zodat er ook spontaan geschaakt kon worden.


Buiten stond ook dit jaar weer een popcorn stand en een suikerspin machine klaar, beschikbaar gesteld door Verhage Fastfood Waterland. Marcel Vermeij en Yuri Burger zwaaiden samen de scepter over de buitenboel en zorgden ervoor dat alle schakers een zak popcorn en/of een suikerspin konden ophalen.


Bij de markt is een vast schaakbord in de straat verwerkt en was deze dag ook daar een groot schaakbord opgesteld. Zou Klaas Mol komen helpen, maar moest hij jammer genoeg en zelf teleurgesteld afzeggen vanwege andere dringende verplichtingen. Gelukkig was Wilmar Meijer ook bereid om bij het schaakspel te staan en uitleg te geven en een partij te schaken. En dat terwijl er best een venijnige wind stond. Respect. Rond 15 uur kon hij naar binnen gaan om ook zijn krachten te meten met Bianca.

In het auditorium van de bibliotheek  gaf ChessQueens voorzitter en Grootmeester Bianca de Jong-Muhren een workshop aan ouders over hoe de veelal jonge schakertjes op een leuke manier te begeleiden en te stimuleren bij het schaken. Er was voldoende belangstelling en werden er vele vragen gesteld, waardoor een goed gesprek op gang kon komen, en achteraf veel positieve reacties gegeven werden.

Of het door de aanwezigheid van de ChessQueens kwam of niet, er waren dit jaar meer meisjes dan bij de vorige edities, 33 schaaksters, ruim 20%. Zij deden het ook allemaal zeer goed.
Bijzondere vermeldingen zijn er voor Sara-Joy Koorevaar die 1e is geworden in de jongste F groep en Dana Verheij en Lisa Verbunt die gedeeld tweede zijn geworden in respectievelijk de B- en de E groep. Een formidabele prestatie voor deze nog jonge meisjes. IM Hing Ting Lai is uiteindelijk Jeugdkampioen 2019 geworden. FM Roger Meng wist het Forum-Invitatietoernooi te winnen.

Uiteindelijk zijn er 24 bekers overhandigd en 22 geldprijzen en drie ratingprijzen(gesponsord door  'De Beste Zet' uitgereikt door de groepsbegeleiders en Sportwethouder Martijn Hamerslag aan de winnaars van de 7 jeugd categorieën in de leeftijd van 6 t/m 25 jaar en de het Invitatietoernooi.

Daarnaast kon Martijn Hamerslag meteen helpen bij de verloting van 10 voet- en basketballen, 


en kon iedere schaker nog een prijsje uitkiezen of werd beloond met Paas-chocolade. Verderop staan per groep nog korte en wat langere toernooiverslagen te lezen.

Dit groots opgezette toernooi kon op deze manier alleen maar tot stand komen door hulp van alle vrijwilligers(ik hoop dat ik ze allemaal heb genoemd?), en de genereuze donaties van een aantal sponsoren en de belangeloze medewerking van anderen. Bedrijven en organisaties die de jeugdschaaksport al zeer vele jaren ondersteunen.
J. de Kluyver Dakbedekking Rhoon, Forum catering services, Dekker Electro B.V., GIMICO B.V., Verhage Fastfood Waterland, Gemeente Nissewaard, Bibliotheek De Boekenberg, Weekmarkt Spijkenisse. Stoelen & Party verhuur De Vesting. Schaakwinkel ‘De Beste Zet’

Ook volgend jaar zal er weer een toernooi georganiseerd worden. Deze 26e editie zal dan plaatsvinden op Zaterdag 4 april.

Misschien tot dan.
Eric de lange


Eindstanden zijn te vinden op de website van het toernooi.
Foto’s zijn te vinden via onze FaceBook pagina.

Groepsverslagen van het toernooi:

Invitatiegroep , door Tony Zhang

Ook tijdens de 25e editie van het toernooi was de invitatiegroep sterk bezet met maar liefst 11 titel houders.

De gemiddelde rating van dit bijzondere deelnemersveld was dit jaar rond de 2250 (de gemiddelde rating van de top tien spelers was zelfs 2370). Het bijzonder hoge niveau was gedurende deze dag goed te merken: alle partijen werden tot de laatste meters gevochten en beslist op de kleine details. Voor de aanwezige toeschouwers was het daarom ook smullen. Complimenten aan alle deelnemers. Ondanks de kleine ratingsverschillen tussen de topfavorieten, was Roger Meng die meer dan terecht vandoor ging met de titel van deze jubileum editie. Hij liet slecht één half puntje liggen in ronde 2, en won overtuigend alle andere partijen. Dit was te danken aan zijn solide speelstijl: degelijke openingskeuzes, kleine plusjes hier en daar in het middenspel en steeds gedecideerd afgemaakt in het eindspel. Op deze wijze won hij achtereenvolgens van IM Edwin van Haastert, FM Julian van Overdam en IM Stefan Kuipers.

Namens de ChessQueens deden WGM Anne Haast, WIM Rosa Ratsma en Maaike Keetman het alle drie niet onverdienstelijk, met respectievelijk 4 uit 7, 3 uit 7 en 3 uit 7. Daarmee was Anne de winnaar van de damesprijs van deze editie.

Tussen de rondes door was vooral veel gezelligheid en werd er veel bijgepraat tussen de spelers. Daarnaast was er veel lof richting de organisatie van wederom een goed verzorgd toernooi.  

Omdat begin van de dag één speler niet aanwezig kon zijn, moest er gezocht worden naar een vervanger. Uiteindelijk besloten de begeleiders van de groep, Ricardo en Tony, in een duo vorm, het deelnemersveld aan te vullen. Zij speelden om de beurt en behaalden gezamenlijk eindelijk 4 uit 7 en eindigden niet onverdienstelijk op de gedeelde 5e plaats. 

A en B categorie door Ricarde Klepke

De A en de B groep werden dit jaar door Jerry Sandifort begeleid.
In de A-categorie was de verwachting dat IM Hing Ting Lai (2450) vrij makkelijk het prijzengeld zou ophalen. Het zal niemand verrassen dat hij aan de verwachtingen heeft voldaan. Hing Ting had slechts zes rondes nodig om het kampioenschap binnen te slepen. Een snelle remise in de laatste ronde bracht zijn totaalscore op 6,5 uit 7. Een stuk interessanter was de strijd om de tweede plaats. Er waren veel sterke deelnemers, dus het was bij voorbaat niet mogelijk om een favoriet aan te wijzen. Na zeven rondes eindigden maar liefst vijf deelnemers op de gedeelde tweede plaats: Maurice Manoch, William Gijsen, Koen Riemens, Jorik Klein en Steven de Wilde. Maurice – tegenwoordig huisschaker - stond ingeschreven als begeleider en kreeg de prijs van ‘beste begeleider’. De prijs voor het beste meisje ging naar Eylül Celik. Zij wist vier punten te scoren.

In de B-categorie kwamen de verwachtingen niet uit. De eerste plaats werd behaald door Cedric Kerkmeester. Hij had aan vier overwinningen en drie remises genoeg om B-kampioen te worden. Een knappe prestatie! Op de gedeeld tweede plaats eindigden Thijs van Dam, ratingfavoriet Djad Maes en Dana Verheij. Zij scoorden vijf punten. Dana was daarmee ook het beste meisje van deze groep.

Groep C door Alex van der Most

26 deelnemers in groep C is een mooie groep om 7 ronden Zwitsers mee te spelen. Hierin uiteraard winnaars en verliezers, blijdschap en verdriet erbij hoort, maar ook verbroedering ontstond.
Winnaar Jesse was al de winnaar van de dag die in de laatste ronde tegen Alan remise speelde. Alan had zich na een langzame opstart goed teruggevochten. Hierdoor had Alan gegarandeerd een derde plaats. Jay moest winnen in de laatste ronde en deed dat ook waardoor hij met 5.5 punt 2e werd. Ryan en Jannes wonnen ook hun laatste ronde waardoor ze samen met Alan 3e werden. Kortom de uitslagen lagen daar heel dicht bij elkaar. Wie ook zeer goed gespeeld had was Kathleen die na 3,5 uit 4 tegen Jesse moest en helaas verloor. Hierdoor haar zelfverzekerdheid in haar spel volgens mij verloor en moeite kreeg zichzelf te herpakken. Jammer, maar uiteindelijk wel bekroont als beste meisje (van de 4) in de groep. 

Mooi om te zien hoe bij de jeugd het speeltempo van 15 minuten met 5 seconden increment ertoe kan leiden dat er gelukkig weinig partijen door het vallen van de vlag zijn bepaald en als dit al gebeurde dan in het voordeel van degene die toch al gewonnen stond. Een geslaagde dag die hoop ik door velen positief in het geheugen blijft.

Verslag D Categorie door Peter Maes
Een mooie dag in april zou het vandaag worden, met maar liefst 35 schakers die het vandaag tegen elkaar opnemen in de D-categorie van het 25e J. de Kluyver jeugdschaaktoernooi.
Gelukkig veel nieuwe gezichten die de weg naar een schaakvereniging hebben gevonden en een goede invloed gaan hebben op dit toernooi en de velen die nog komen gaan.
Vooraf heb je een lijstje in je hoofd wie van deze 35 in aanmerking kunnen komen voor de eindoverwinning, de kwaliteit op papier spreekt voor zich, toch? Zo eenvoudig werkt het in het schaken net als in voetbal niet, je kunt op papier sterk zijn, de praktijk moet toch maar weer bewezen worden.
Mees, Lander en Joep als toppers qua rating zouden het vandaag dus niet zomaar effe doen !

Mees moest in de 1e ronde als een verassende remise accepteren tegen de thuisspelend Milan die met een pat heel gelukkig wegkwam. In de 3e ronde kreeg Lander zelfs klop van Jefta die tot dat moment toe nog 2 uit 2 had. De klap dreunde blijkbaar zo hard na dat Brandon daar in de 4e ronde van kon profiteren, ook die winst op Lander was een verassing. De outsiders drongen zich op in de top na slechts 4 ronden gespeeld te hebben.
Jefta, Nirupa met 4 uit 4 stonden aan kop, en de favorieten moesten nog harder knokken dan voorzien. Mees, Louis en Vikram pakten een halfje in ronde 5 , o.a. Lander, Joep, Nirupa en Rudraksha pakten hun volle punt en stegen weer iets op de ranglijst, Jefta  ( nog zonder puntverlies) verstevigde haar koppositie.

Wellicht dat de popcorn en suikerspin invloed kunnen uitoefenen op het verdere verloop van dit toernooi, tenslotte stuitert deze categorie op een enkeling na nog alle kanten op ⯑.

In de onderste regionen bleef gelukkig niemand zonder punten, Zoë had in ronde 3 en 4 de smaak te pakken en vijzelde net als vele anderen haar percentage flink omhoog, ook Hannah deelde even in de feestvreugde.
Ronde 5 werd al spannender dan de vorige rondes, de kwaliteitsverschillen werden alsmaar minder en meer remises waren daar het logisch gevolg van. Mees, Lois en Vikram een halfje, Jefta, Lander, Rudraksha en Norah een vol punt erbij, jongens wat wordt dit spannend!

Wellicht was het de spanning bij Jefta die in de voorlaatste ronde een punt voorbij zag gaan aan Rudraksha hoewel er natuurlijk niet voorbij kon worden gegaan en de kwaliteit van de laatstgenoemde want hoe versla je tenslotte de op dat moment nummer 1 ?
De laatste ronde kreeg 1 harde uitslag, Mees won van de op dat moment 2e staande Rudraksha die daardoor naar plek 6 verhuisde.

De top 5 qua eindstand zag er als volgt uit:

  1. Jefta
  2. Mees
  3. Louis
  4. Lander
  5. Vikram

Waarbij de meest opvallende spelers Jefta en Vikram zijn vanwege hun dikke plus van ongeveer 2,5 !

Iedereen van harte gefeliciteerd met jullie prestaties en middels deze weg bedankt voor jullie deelname, wij hopen jullie volgend jaar weer terug te zien in deze categorie dan wel een categorie hoger. Tevens nogmaals dank aan jullie allen voor jullie geweldige gedrag en inzet deze dag, het was voor mij in ieder geval een zeer geslaagde sportieve en leerzame dag.

E-categorie; Verslag van Fred van den Broeck volgt nog.
De E groep was ook dit jaar klein te noemen. 11 deelnemers maar er werd toch niet samengevoegd met de D. 

Groep F, verslag door Ruud Neumeijer

Buiten is het lekker weer en binnen begint het gezellig druk te worden. Dat beloofd veel goeds voor vandaag. Helaas is nog niet iedereen binnen, maar het sein van beginnen gaat toch gegeven worden. Voor vandaag ben ik verantwoordelijk gemaakt voor de F-groep en mag daarmee (proberen te) zorgen dat de jongste deelnemertjes een onvergetelijke dag gaan krijgen.

Wanneer het `startschot` wordt gegeven missen we o.a. nog 2 deelnemers en zijn er nog wat kleine andere dingen, maar we zijn begonnen en je ziet gelijk de concentratie bij de jongens en meisjes. De F-groep is verreweg het grootste van alle deelnemers, toch is het tijdens het spelen opvallend stil, er wordt écht gedacht. De eerste paar ronden gaan vlotjes, ondanks het jammere feit dat iemand niet is

gekomen! Na de 2e ronde laat het mentale gedeelte van schaken zich gelden en komen de eerste tranen bij een enkeling. Gelukkig geen hele grote drama's maar in overleg met mama, heeft één van de meisjes toch besloten dat ze deze ronde niet mee wil doen en daarna kijken of we verder gaan. Vraagje aan de scheidsrechter of dat zomaar mag? Natuurlijk, daar doen we niet moeilijk over.

Bovendien hebben we nu een even aantal deelnemers, dus niemand meer een vrije ronde! Met een ander zéér teleurgesteld meisje de afspraak gemaakt dat ze de volgende partij zou gaan winnen, dewangetjes werden droog gemaakt en wat schetst mijn 'verbazing'.... ze wint! De rest van de middagwas nog wel zwaar, vermoeiend, maar ik heb haar nog veel zien lachen.
Ondertussen 'kabbelen' de rondes rustig verder. De middagpauze is voorbij en de favorieten maken elkaar het leven zuur, het is erop of eronder. Er wordt niets eerlijk verdeeld in de top van de ranglijst, dat maakt het spannend en leuk voor de neutrale toeschouwer, als die er tenminste zijn.
Na de 5e ronde is er een evenement in “onze” speelzaal: de ChessQueens nemen het op tegen een aantal topspelers van Spijkenisse in het snelschaken. Daardoor hebben we een extra pauze in de F-groep. Daarna wordt er weer volop gestreden aan alle borden, en het is niet alleen bovenin spannend, echt op elk bord wordt keihard gevochten voor elk puntje. Niemand kwam dan ook ongeschonden uit de strijd.
Uiteindelijk 2 spelers op 8 punten, eentje met 7 punten er vlak achter en vervolgens een ploegje van 5 spelers met allemaal 6 punten. Van deze spelers heeft niemand remise gespeeld, een spelletje op leven en dood!

In de uitslagenlijst kunt u uw eigen favoriet(en) terugvinden en ook tegen wie ze hebben gespeeld.
Na de prijsuitreiking nog een cadeautje uitzoeken, er werden natuurlijk nog ballen verloot en dan allemaal gauw naar huis, het was immers een lange en vermoeiende dag geweest. Tot volgend jaar!

Ruud Neumeijer