Inloggen

Inloggen

 Op 5 april verzamelden 162 schakers zich in De Boekenberg. Dit mooie gebouw was voor één dag bezet door Schaakvereniging Spijkenisse. Jeugd van 6 tot 25 jaar streden om de prijzen in het J. de Kluyver Jeugd schaaktoernooi. Uiteindelijk werd in, de hoogste leeftijdsgroep, Jonathan Tan de formele Jeugdkampioen van Spijkenisse. Met 5,5 punten uit 7 partijen verdiende hij de Kampioensbeker en een geldprijs.

jonathan tanJonathan Tan

Dat alles werd pas aan het einde van de middag bekend Er ging een enerverende dag aan vooraf. Om 10 uur werd het toernooi op ludieke wijze geopend door wethouder Jan-Willem Mijnans. Hij riep een van de Spijkenisse schakers naar voren. Job Verheul, die dag jarig, mocht een partij schaken tegen de wethouder. De partij, becommentarieerd door SV Voorzitter Jordy Lahaye, werd na 10 zetten afgebroken nadat zij samen een remise overeen gekomen waren. Hiermee werd het 20e J. de Kluyver Jeugd Schaaktoernooi geopend.

Dat schaak activiteiten niet het enige was, werd duidelijk voor de wethouder tijdens een rondleiding langs de tentoonstelling ‘Schaak en Kunst’ aangevuld met zeer bijzondere werken gemaakt door CBS De Hoeksteen. Ook kon hij zich vergapen aan de SV-collectie Schaakspelen en boeken.

Onder de algemene coördinatie van Kees Hamelink, Kees Verstraate, Jeugdleider Nick Groeneweg en ondergetekende, werd deze zaterdag op vier verdiepingen geschaakt. Op de 2e en 3e verdieping werd op de galerijen geschaakt. Op de vierde verdieping vormde het terras het strijdveld. Hier was ook het zenuwcentrum van het toernooi gevestigd. Onder leiding van Ruud van der Beek werd daarvandaan het schaaktoernooi in de juiste banen geleid. Ook indeler Jaap Brokaar had daar zijn plaats ingericht. Op de 1e verdieping werd geschaakt in een aparte zaal. In het begin soms moeilijk te vinden, maar na een tijdje wist iedereen deze goed terug te vinden. Dat betekende dat alleen op de begane grond geen schaakactiviteiten plaatsvonden.

Op de vierde verdieping schaakte de Invitatiegroep. Voormalig winnaars van het toernooi aangevuld met topschakers van Nederland moesten in zeven ronden beslissen wie de beste was die dag. Uiteindelijke werd Jan van Overdam de winnaar van de groep en mocht hij de door Dekker Electro en Forum gesponsorde geldprijs in ontvangst nemen van wedstrijdleider Simon van der Beek. De beste vrouw in deze groep was Tea Lanchava.

jan van overdamJan van Overdam

Verder in deze groep twee opvallende deelnemers. Robby Kevlishvili, winnaar van het Jeugdtoernooi in 2013 en Anna-Maja Kazarian. Zij waren met hun respectievelijke leeftijd van 13 en 14 jaar de jongsten van de groep. Beiden hebben in het afgelopen jaar deelgenomen aan het WK-jeugd, waarbij Robby 2e in zijn leeftijdsgroep wist te worden en 1e in het daaropvolgende snel schaak kampioenschap.
Alle partijen van deze groep waren te zien via de website van de vereniging. De live borden waren beschikbaar gesteld door stichting Pathena en werden die dag door Tu Tran bediend.

Op de 3e verdieping schaakte de A-groep. Deze door Patrick en Jerry begeleidde groep wordt standaard aangevuld met aanwezige schaakbegeleiders, die daar een eigen trofee mee kunnen verdienen.
Beste meisje in de A-groep was Villa Siu. en beste begeleider was Reinoud Segers.

Zowel de Invitatiegroep als de A-groep speelden met een nieuw speeltempo. De gegeven totale bedenktijd was 15 minuten per persoon, met na iedere zet een bijtelling van 5 seconden. Dit leverde vaak zeer spannende partijen op waarbij het aantal zetten per partij soms opliep tot ver boven de honderd.

 

Weer een verdieping lager werd er geschaakt in een gecombineerde groep van B en C schakers. Rick van der Pluijm had de coördinatie over de 2e en 3e verdieping en loste waar nodig ontstane problemen op. De B-groep was dit jaar uitzonderlijk klein. Met maar zes aanmeldingen, waaronder 1 meisje.

Er was besloten om deze groep te combineren met de C-groep. Met totaal 32 schakers was dit goed bij te houden door de vrienden Ivan en Richard.
Dit toernooi eindigde voor de B-schakers in ‘Prijs voor allen’. De plaatsen 1 t/m 4, het beste meisje en de rating prijs(beste prestatie ten opzichte van eigen niveau). De uiteindelijke nummer 1, Wiggert Pols eindigde het toernooi met 6 punten uit 7 partijen. Beste meisje werd onze eigen Welmoed Groot-Kormelink.
In groep C werd Wang Yang winnaar met 6 uit 7, gelijk aan de winnaar van groep B, dus een zeer goede prestatie. Bijzonder situatie was dat op de 4e plaats een meisje eindigde, Ilse Geene, en daarmee een geldprijs verdiende, maar niet de beste meisjes prijs kreeg. Die ging naar het daarop volgende meisje in de eindstand, Fong Li Calje. Die daarmee ook een geldprijs verdiende.

 

Verreweg de grootste groepen van dit toernooi, de D en E groepen, schaakten in een grote ruimte op de eerste verdieping. Altijd een drukte van jewelste en de begeleiders kregen de hele dag bijna geen tijd om adem te halen. Cor en Florim leidden de D-schakers. Maurits en Serge de E-tjes. In deze ruimte was ook een plek ingeruimd waar de ouders aan tafeltjes konden zitten en zo een goed zicht hadden op de schakende jeugd. Rienk Pluim fungeerde als vliegende keep en was, soms verhit, overal te vinden waar wat gedaan moest worden.

Met 46 deelnemers was de D-groep de grootste die dag. Landelijk gezien ook de grootste leeftijdsgroep onder de schakers.
Winnaar Lucas Nguyen, van schoolschaakvereniging Klim-Op uit Capelle, wist met 6 punten uit 7 bovenaan de ranglijst te komen. Met 5,5 punten uit 7 eindigden vier schakers gelijk als gedeeld 2e. Maar goed dat we in deze groep altijd vijf bekers uitdelen. Eva van Harten eindigde als zesde met een gelijk aantal punten en werd daarmee beste meisje. Natuurlijk voor haar ook een beker.

 

In de E groep, met 41 deelnemers, werd als enige niet met de klok gespeeld. Hier gaat men uit van de volgende regel. Als de laatste partij van een ronde afgelopen is dan start de volgende ronde na een korte pauze. Hierdoor konden deze dag maar liefst elf ronden geschaakt worden, die vakkundig door Werner werden ingedeeld volgens het Zwitsers indeling programma. 

Elf ronden bleek een hele klus voor de schakertjes, maar daardoor kreeg iedereen wel de kans om een puntje, of een halfje te pakken.
De winnaar, Kylian Bijvank, won ook met 10 uit 11 partijen. Echt een mooi resultaat.
Jarige SV-Spijkenisse schaker Job Verheul, nog blij over het krijgen van een zak snoep van de wethouder, eindigde op een tweede plaats met 9 uit 11.

 

Gedurende het toernooi werd er niet alleen geschaakt. De kinderen konden aanschuiven bij een simultaan, gegeven door Jop Delemarre, maar ook analyses maken van de eigen partij met Christoffer. Mark Jolly en Adrie Helfrich waren met een schaakvariant RaindropChess ook aanwezig op het toernooi. Buiten op het Pinksterplein kon, in een mooi zonnetje, naar hartenlust worden gehockeyd, in de Panna ring gevoetbald, of op een groot schaakbord een partij geschaakt worden. Dit werd op enthousiaste wijze begeleid door Zadkine student Barry van Buuren, ondersteund door onze eigen Peter en Martin en later ook Evi. Buiten konden de kinderen ook een grote zak popcorn en een suikerspin afhalen, mits zij een bon daarvoor hadden. Zelfs een ijsjes bon werd geaccepteerd, en waarom niet! Deze lekkernijen werden gemaakt door de stand van Verhage Fast-Food Vlinderveen, die op het laatste moment bereid gevonden werd de afgevallen standhouder te vervangen. Niets dan lovende woorden voor de begeleiders Patrick en Dayenne.

 

De meeste jeugdschakers komen niet zelfstandig naar de toernooien toe. Zij worden veelal vergezeld door hun ouders of vrijwilligers van de vereniging waarbij ze schaken. Dat dit niet vanzelfsprekend is heeft onze vereniging al jaren gelden erkend. Daarom is het de traditie om tijdens het toernooi juist naar deze mensen toe een gebaar te maken. Een kopje koffie met iets lekkers erbij gaat er altijd in. Dat gebeurt niet vanzelf. Voor dit complexe en grote toernooi is een hele catering organisatie opgezet van vrijwilligers die de gehele dag de schakers en de gasten van drinken en eten konden voorzien. 
Dat dit gewaardeerd werd door onze gasten werd duidelijk door de vele complimenten die ik gedurende de dag te horen kreeg. De zeven dames, Ellie, Wies, Marianne, Inge, Inas, Jeanet en Wies zorgden samen met de heren Kees, Kees en Wim op twee plaatsen in de Boekenberg ervoor dat er voldoende te drinken en te eten was, ook voor alle vrijwilligers. 

 

De kosten voor het toernooi worden gedragen door sponsoren van onze vereniging waarvan Medical Training Spijkenisse, Hoogvliet, Gimico en RM Coatings deel uitmaken.

Vrijwilligers, het voor schaakvereniging Spijkenisse magische woord, zijn de reden dat het ieder jaar weer lukt om zowel schakers, begeleiders en bezoekers met een tevreden gevoel huiswaarts te laten keren. Ook diegene die zonder beker naar huis gaan. Maar nooit zonder prijs, want het is ook een goede traditie dat alle schakers naast de trofeeën ook steevast een leuk prijsje mogen uitzoeken van de volgeladen tafels. Prijsjes die ieder jaar uitgezocht en aangeleverd worden door Marian en Hans Draat. Ook werden dit jaar weer een vijftiental ballen verloot. Iedere deelnemer had bij aanmelden een lootje ontvangen. Misschien kun je dit nog terugzien op de Facebook pagina van de SV. Daar kun je de foto’s vinden die door Fred van den Broeck gedurende de hele dag gemaakt zijn.

Nadat de prijsuitreiking afgelopen was moest er nog heel wat gedaan worden. De bij ‘De Vesting’ gehuurde materialen, tafels stoelen waren op vrijdag door o.a. Kees Hamelink en Steyn naar de diverse verdiepingen gebracht dus moest het ook weer terug naar beneden. Alle schaakmaterialen moesten weer opgeruimd worden, de schaakspelen en boekententoonstelling weggeborgen en veel schoonmaakwerk gedaan worden. Na ruim twee en een half uur opruimen konden we met de groep vrijwilligers in onze eigen clubruimte nog gezellig nakletsen en genieten van salades, snacks en drinken.

Zaterdag avond laat lag ik in mijn bed met maar 1 gedachte.
“Het zit erop, en het is goed gegaan, gelukkig”

Met dank aan de vele vrijwilligers die mij geholpen hebben zowel in de voorbereiding, de opbouw, en tijdens het toernooi, met een bijzondere vermelding voor de medewerkers van de bibliotheek, de gemeente Spijkenisse en de marktmeester voor het beschikbaar stellen van respectievelijk de bibliotheek, de sport materialen en een marktkraam.


De volgende editie van het J. de Kluyver staat gepland op zaterdag 18 april 2015