De boekenberg is voorlopig dicht voor al onze clubactiviteiten en clubavonden. Het kandidatentoernooi is helaas ook afgelast dus we kunnen ook de toppers niet meer in de gaten houden voor leerzame schaakpartijen. Hoe vervelend dit ook is, zijn onze schakers toch flinke doorzetters. Als club hebben we goed laten zien dat onze schakers in deze tijd online door kunnen gaan! Het is soms wel even porren en uitvogelen hoe alles werkt, maar als alles loopt kunnen we toch schaken.

In de afgelopen weken hebben we verschillende online toernooien georganiseerd. We hebben onze clubavond verplaats naar lichess in een rapid format, een classic format op de dinsdagavond en een uitdagende teamwedstrijd op zondag. Genoeg momenten om te schaken en een uitdaging om aan te gaan.

Vrijdagavond Rapidcompetitie
Op vrijdagavond kunnen al onze leden onderling schaken op lichess met 10 minuten + 5 seconden op de klok. Het is anders dan de normale clubavond tijdscontrole, maar deze opzet via lichess leverde verrassende resultaten en vooral ongebruikelijke paringen op. De eerste weken was het nog even aanvoelen voor iedereen en kijken hoe het online schaken bevalt. Maar uiteindelijk wisten de meeste hun weg wel te vinden op lichess en konden de partijen beginnen. Vanuit het oosten wist Daniel Zevenhuizen de eerste avond de top te pakken, maar Erik, Djad en Ruud zaten hem op de hielen!

Op de tweede avond waren de spelers wel verrast met een nieuwe speler in de arena, ´Hipp2019´. “Wie is dit?” werd halverwege gevraagd. Deze schaker speelde maar door en werd bijna ongeslagen de kampioen van de avond. Alleen Daniel wist een winst van hem weg te snoepen. Toen eenmaal het eindresultaat binnen was, maakte deze mysterieuze schaker zichzelf bekend. Maurits van der Linde bleek de winnaar van de avond te zijn!

Afgelopen vrijdag was het vrij rustig, maar dat weerhield de fanatiekste schakers zich er niet van om toch door te schaken. Een aantal schakers kwamen elkaar twee keer, of soms drie keer tegen, maar ook dit wist het resultaat niet te verzekeren. Desondanks, deze avond was er een overtuigende winnaar : Maurits! Met zijn puntentotaal weet hij voorlopig de eerste plaats te claimen in groep 1 met 52 punten met Erik Both (50 punten) en Daniel Zevenhuizen (46 punten) op zijn hielen.

De tussenstand blijft spannend en misschien dat nieuwe leden in zullen springen in de competitie om het extra spannend te maken. In groep 2 is Franck Buijck aan kop met 15 punten en in groep 3 heeft Jerry Sandifort een flinke voorsprong gepakt met 20 punten.

De standen zijn nog heel dichtbij elkaar, dus wellicht dat komende vrijdag alles weer veranderd. Lijkt het je leuk om mee te doen? Meld je dan aan op https://lichess.org/ en meld je aan op onze teampagina : https://lichess.org/team/schaakvereniging-spijkenisse
De volgende vrijdagavond toernooi vind je hier : https://lichess.org/tournament/qeWndy4y

Zondagavond GC-Teamschaaktoernooi
Ook de andere clubs in Nederlands wisten hun schaakfanatisme te vervullen op lichess en Groninger Combinatie is een leuk initiatief gestart om verschillende clubs samen te brengen. Dit in de vorm van een lichess teamtoernooi! Tien clubs kunnen meedoen en strijden tegen de andere clubleden om zoveel mogelijk punten te verzamelen. Dit leverde veel uitdagende partijen en vooral een gezellige avond op.

De eerste keren was het nog even aanvoelen, maar op de tweede avond bleek het zeker te bevallen! Tijdens de try-out waren alleen Djad, Ricardo en Steyn van de partij, maar ze lieten wel zien waar ze van gemaakt waren. Een week later waren er echter meer van de partij en was een goed deel van het 1e team ook aanwezig! Deze avond pakte vooral Erik Both het voortouw en wist 47 punten te bemachtigen voor Spijkenisse!

Op naar afgelopen zondag, waar het kortere format ons iets beter beviel. Met ruim 14 schakers zaten we lang rond de 4e plaats, maar in het laatste uur wisten we nog een sprint te maken. Voorop liep Rick Lahaye die 46 punten pakte en daarmee zelfs gedeeld derde werd in het individuele eindklassement! Met plezier werden we derde vlak onder LOS en kampioen De Stukkenjagers.

Dinsdagavond Classic competitie
Een aantal leden vroegen naar langere partijen en daarom hebben we op dinsdagavond een pilot gestart met 30 minuten +15 seconden op de klok. Het blijkt een langzame start te hebben, maar de deelnemers weten wel flink door te schaken! De eerste avond hebben vooral Jerry en Simon tegen elkaar geschaakt, maar Simon van der Beek wist overtuigend de meeste punten te claimen! De tweede avond was het spannender en moesten Jerry Sandifort en Rienk v/d Pluim de eerste plek delen. Simon van der Beek werd derde.

Lijkt het je leuk om mee te schaken met onze online schaaktoernooien? Meld je dan aan op www.lichess.org, en stuur een aanmeldingen voor onze teampagina : https://lichess.org/team/schaakvereniging-spijkenisse. Het eerst volgende toernooi is al aankomende vrijdag om 20:00, de toernooi pagina vind je hier : https://lichess.org/tournament/qeWndy4y.

Tussenstand online competitie :

Senioren Groep Score 20-03 Score 27-03 Score 03-04 Totaal
Maurits v/d Linde 1 - 30 22 52