Inloggen

Inloggen

Zaterdag 8 oktober 2022 stond onze wedstrijd tegen Venlo op het programma. Vooraf kregen we echter te horen dat de Venloërs hun thuiswedstrijden bij de buurclub in Tegelen organiseren. “De Glazenap” is een ruim opgezet buurthuis met een mooie ontvangsthal en een imposante zaal vol pooltafels, hoewel we uiteindelijk in een krap zaaltje achter het toiletblok kwamen te spelen. Gelukkig hebben schakers niet veel ruimte nodig, behalve op het bord dan. De speelsituatie maakte me ook wel nostalgisch naar de grote gymzaal in Wijk aan Zee, waar het tijdens de tienkampen ook altijd dringen is. Dat we in Tegelen speelden, was voor Joey extra goed nieuws; zijn schoonfamilie woont er al jaren. Voor de anderen was het minder goed nieuws, want “in Limburg beginnen ze altijd om 12u”, wist Wilmar. Als een ware clubheld had Semen het halve team vanuit Spijkenisse meegenomen. Ricardo en ondergetekende vertrokken vanuit Nijmegen en Maurits kwam vanaf zijn vakantieadres in Holten. Helaas waren er volop werkzaamheden en andere vormen van verkeershinder, waardoor slechts het halve team op tijd aanwezig was. Gelukkig gaf de wedstrijdleider daarop een kwartier dispensatie. 

Voor Maurits mocht het niet baten. Door de verkeershinder kwam hij 35 minuten te laat aan. Hij kreeg wel zijn favoriete 2.b3-Siciliaan op het bord, maar door de perikelen was hij waarschijnlijk wat minder scherp, hierdoor werd de scherpste voortzetting gemist. Zijn sterk spelende tegenstander aan bord 1, Joep Nabuurs, maakte eerst de stelling gelijk en vervolgens voerde hij de druk op op de koningsvleugel. Maurits probeerde nog tegenspel te organiseren op de damevleugel, maar dit kwam helaas veel te laat om nog een verschil te maken. Met een aantal kracht zetten zette zwart zijn voordeel om in een winnende koningsaanval.

Thijs speelde aan bord 2 tegen Maarten Strijbos. De partij was lang in evenwicht, beide spelers ontwikkelden en er kwamen tactische mogelijkheden op het bord. In lichte tijdnood verloor Thijs kort het overzicht, waardoor hij een eerst tactisch mooi verdedigde pion verloor. Thijs dwong zijn tegenstander af te ruilen naar een toreneindspel. Op de 41ste zet werd er een verdedigingsplan bedacht. Het lukte Thijs om met deze verdediging twee verbonden vrijpionnen te stoppen. De partij eindigde daardoor in remise.

Semen aan bord 3 speelde met de witte stukken tegen Mart Nabuurs, broer (?) van bord-1-speler Joep. Eerst had Semen het betere van het spel, maar het evenwicht verschoof langzaam de verkeerde kant op. Toen Semen de manier om het spel dood te slaan miste, verloor hij meer dan alleen de draad. 

Ditmaal een uitgebreide analyse van Ricardo aan het vierde bord, tegen Philipp Welzel (2244): 

“Mijn tegenstander speelde sterk in de opening en in het middenspel. In de diagramstelling staat hij één pion voor en heeft hij meer ruimte. Bovendien had hij aanzienlijk meer tijd op de klok, 41 minuten versus 12 minuten. Voor mij was het glas wel halfvol, want ik zag niet concreet hoe mijn tegenstander er doorheen kon komen.31…Pe6 32.Lb6 Pac7
“Ik was van plan om hierna …Pa8 te spelen, zodat de witte loper naar een slechter veld zou moeten. Als deze loper op de a7-g1-diagonaal blijft, kan mijn koning c7 claimen. Als deze loper op de a5-d8-diagonaal blijft, kan mijn loper de belangrijke a7-g1-diagonaal claimen.

33.Pf4?
“De computer ziet dit als de eerste fout. Zwart offert een pion – wellicht in de hoop om verwarring te zaaien of (achteraf gezien) vanwege een misrekening.

33…Lxe5 34.Pxe6 xe6 35.Lc5 Pd5+ 36.Lxd5
“De computer ziet dit als de tweede fout. Beter was 6.Ke4 Lxg3 7.Ld4 Kc7 8.Le5+ Lxe5 9.Kxe5 g5. Dit zou in theorie remise moeten opleveren, hoewel het in de praktijk waarschijnlijk beter is voor zwart.

36…xd5 37.a4
“De computer ziet dit als de derde (en beslissende) fout. Waarschijnlijk had mijn tegenstander iets niet goed berekend. Een betere verklaring kan ik helaas niet geven.

37…xa4 38.b5 Ld6!
“Slaan op d6 kan niet, omdat de witte koning niet beide pionnen kan tegenhouden – één van de twee zal promoveren.

39.Ld4 Kc7 40.Kd3 Lxg3 41.Lc5 Ld6 42.Kd4 Lxc5+ 43.Kxc5 a3 44.b6+ Kc8 0-1
“Door drie fouten (zet 33, zet 36 en zet 37) kreeg ik onverwachts een winnende stelling. Mijn overwinning vind ik dus niet zozeer mijn verdienste – ik zie het eerder als een (onbedoeld) cadeautje van mijn tegenstander.”

Ismaël kwam op bord 5 vrij goed uit de opening en in een aanvallende stelling. Het was echter nieuw terrein en zijn tegenstander Thijmen Smith bleef afwachtend spelen. Ismaël had een klein ruimtevoordeel (+1) op een gegeven moment. Maar na een geweigerde dameruil en wat verkeerde zetten, stortte zijn stelling in. Hij verloor hierdoor zoveel materiaal dat hij wel moest opgeven. Desondanks wel een zeer leuke partij.

De tegenstander van Job aan bord 6 gaf een pion cadeau in de opening, maar het voordeel bleef klein. Job stond de hele partij comfortabel, maar de tegenstander bleef sterk verdedigen. Er kwamen geen grote kansen en uiteindelijk moest onze speler genoegen nemen met een half punt.

Aan bord 7 kwam Daniël snel op onbekend terrein tegen de Scandinavische opening met 2...Pf6. Jammer, want hij speelt zelf regelmatig de ...Da5-Scandinaviër. Daar had hij heel wat ervaring gehad om het zijn tegenstander moeilijk te maken. Zo verschalkte hij aan bord 7 veel tijd op zoek naar subtiele mogelijkheden, maar besliste vervolgens steeds tot de meer timide optie en kwam slechter te staan. In het toreneindspel bood hij echter taai verzet. Hoewel de verdediging niet helemaal correct was, werden de geboden kansen door de Duitssprekende tegenstander Christian Busch niet gegrepen. Remise was het resultaat.

Op bord 8 speelde Maxim met zwart tegen Geert Hovens. Na een aantal onnauwkeurige zetten in de opening kreeg hij een goede stelling met veel activiteit. Een aantal van wits stukken stonden onhandig opgesteld en daardoor kon de druk worden opgevoerd. Maxim had ervoor kunnen kiezen om wit twee dubbele, geïsoleerde e-pionnen te geven en op deze zwakte verder te spelen. De f-lijn die daarmee open zou komen, leek echter tegenspel te geven. Achteraf bleek dat dit erg mee zou zijn gevallen. In plaats daarvan werd gekozen voor actief stukkenspel. Maxim overzag echter een mooie verdedigingszet van wit, waarmee het voordeel vervloog en er redelijk geforceerd werd afgewikkeld naar een paard-loper eindspel met weinig kansen voor beide zijdes. Gemiste kans! Zeker toen Maxim er achteraf achterkwam dat hij de grote ratingfavoriet was.

De b2-b3-opzet in het Siciliaans van Wilmar aan het negende bord was niet helemaal bevredigend. Zwart stond na de opening iets beter. Na wat ruilen en verwikkelingen heen en weer leek ging tegenspeler Henk van Gool in de fout middels Lxd5. Hierna kwam Wilmar weer iets beter te staan. Het was echter nergens duidelijk beter voor wit. Toen hij ook nog torenruil uit de weg ging, om zijn loper te behouden, stond hij opeens technisch verloren. Het paard van zwart was ineens veel sterker dan de loper van wit. Wel een onderhoudende partij!

Aan het tiende bord speelde Joey tegen Peter Schoeber. Met de zwarte stukken liet hij zich in een London systeem onder druk zetten en verloor hij langzaam de greep op de stelling. Wit kwam door het centrum steeds verder oprukken. In het late middenspel werd nog een cruciale kans gemist om af te wikkelen naar een gelijkwaardig eindspel, waarna de doorgebroken d-pion niet meer te houden bleek.

Daarmee was de dagscore bepaald. Meer dan drie bordpunten heeft er niet ingezeten. Soms hadden we pech, soms wat geluk. De zonnestralen en het vriendelijke personeel bij Pizzeria da Franco in Tegelen Centrum maakten veel goed. We trekken de lessen uit dit tweede verlies en kunnen dan weer met opgeheven hoofd de volgende ronde tegemoet gaan. Komt dat zien op 5 november aanstaande, in de Boekenberg.

 

Venlo 1

Rating

 

Spijkenisse 1

Rating

Ronde 2

 

Nabuurs, J. (Joep)

2304

 

Linde van der, M.C.A. (Maurits)

2193

1 - 0

 

Strijbos, M.S. (Maarten)

2297

 

Dam van, T. (Thijs)

1917

½ - ½

 

Nabuurs, M. (Mart)

2298

 

Minyeyevtsev, S. (Semen)

2055

1 - 0

 

Welzel, P. (Philipp)

2244

 

Klepke, R.M. (Ricardo)

2293

0 - 1

 

Smith, T. (Thijmen)

2226

 

Woudt, I.I. (Ismaël)

2065

1 - 0

 

Gool van, R. (Rudi)

2188

 

Verheul, J.M.A. (Job)

1959

½ - ½

 

Busch, C. (Christian)

2119

 

Zevenhuizen, D.J. (Daniel)

2181

½ - ½

 

Hovens, G. (Geert)

1851

 

Clercq le, M. (Maxim)

2042

½ - ½

 

Gool van, H. (Henk)

2158

 

Meijer, W.M. (Wilmar)

1941

1 - 0

 

Schoeber, P. (Peter)

1890

 

Brokaar, J. (Joey)

1991

1 - 0

 

Gemiddelde Rating:

2158

 

Gemiddelde Rating:

2064

7-3