Inloggen

Inloggen

"We zijn eindelijk een keer de favoriet," begon Maurits tegen me vlak voor de wedstrijd. Dit seizoen heeft het vlaggenschip van SV Spijkenisse het zwaar in de KNSB-competitie: na vier ronden hebben we nog geen matchpunt weten te scoren. "Maar dat zegt natuurlijk nog niks," vulde Maurits zichzelf daarom snel aan. Philidor Leiden kwam inderdaad met een viertal naar de Boekenberg dat gemiddeld iets lager ingeschaald was, maar veel scheelde het niet. Alleen aan bord 1 was er sprake van een groot ratingverschil. Psychologisch deed het ons in eerste instantie goed: Spijkenisse kwam als een speer uit de startblokken. Ismaël en Maurits kwamen met de witte stukken in het voordeel.


KNSB-bekerteam goed uit de startblokken (©Eric de Lange)

Ismaël wist op bord 4 gebruik te maken van de gaten in de pionstructuur van tegenstander Bert van der Marel. Die maakte echter wel goed gebruik van een aantal lijnen: de torens werden op de d-lijn verdubbeld en de dame bezette de vierde rij. En toen was het plotsklaps over. Ismaël verloor een volle loper op d5 doordat de zwarte dame op h4 over de vierde rij een pion tegen de witte dame op a4 pende. En we weten: een gepend stuk (of in dit geval een pion) is geen goede verdediger. Ik hoop dat Ismaël inmiddels over de schok heen is.

Tot mijn grote schrik gebeurde aan mijn andere zijde precies hetzelfde: Maurits stond goed, was een voordeeltje op zowel bord als klok aan het uitbouwen en toen was het over. Een paard op c3 viel ten prooi aan de zwarte dame van tegenstander Guido Bakker, omdat de verdediger (pion op d2) geen goede was: deze werd door een loper op h6 tegen de koning op c1 gepend. Van der Marel grapte achteraf nog dat we op onze vereniging nog maar eens het thema Penningen moeten doornemen.

Toen moest het van Ricardo en mijzelf komen. Helaas kon de eerste op bord 1 het evenwicht niet verbreken. Tegenstander Robin Wooter kon de Scandinavische opening niet weerleggen, maar hield wel de balans. En zo was ons bekertoernooi ten einde. 

Ondergetekende kwam aan bord 3 minder goed uit de opening dan zijn teamgenoten, maar de stelling was steeds lastig te beoordelen. Tot drie keer toe offerde ik een pion om de stelling open te breken. Daaraan hield ik het loperpaar en een veiligere koning over. Om zich wat ademruimte te verschaffen (en omdat hij dacht dat de pion tactisch gedekt stond) gaf tegenstander Thijs Roorda een centrale pion op d5 terug, maar toen sloeg het tij definitief om. Wellicht had er nog een verdediging ingezeten, maar de zwarte dame van ondergetekende kwam met behulp van een loperoffer de reeds verzwakte koningsstelling van wit binnen. Zo mocht Spijkenisse aan het einde van de avond een bordpunt bijschrijven. Schrale troost, maar daar moeten we het dit seizoen schijnbaar mee doen.

Geen volgende KNSB-bekerwedstrijd dus, maar wel een volgende ronde in de KNSB-competitie. En een belangrijke: we spelen op 17 december a.s. tegen mede-degradatiekandidaat UVS en moeten winnen voor lijfsbehoud. Komt dat zien; we hebben uw steun nodig.


Spijkenisse
 Rating
Philidor Leiden
Rating
Klepke, R.M. (Ricardo) 2301 Wooter, R.E.E. (Robin) 2048 ½ - ½
Linde van der, M.C.A. (Maurits) 2179 Bakker, G.J. (Guido) 2182 0 - 1
Zevenhuizen, D.J. (Daniel) 2183 Roorda, T. (Thijs) 2141 1 - 0
Woudt, I.I. (Ismaël) 2028 Marel van der, B. (Lambertus) 2102 0 - 1
Gemiddelde Rating: 2173 Gemiddelde Rating: 2118 1½-2½