Vrijdagavond 3 mei stond de apotheose van het KNSB-bekerseizoen in poule C op het programma. Het was een uitwedstrijd tegen Charlois Europoort, maar op hun verzoek vond deze finale plaats in ons mooie clubgebouw de Boekenberg.
De winnaar zou naar de landelijke Bekerfinale op Hemelvaartsdag gaan.

Met of zonder GM Erik van den Doel was de grote vraag van te voren. Het bleek mét deze sterke speler te zijn, zodat Spijkenisse een aardige uitdaging wachtte.
Teamleider Ricardo had op eigen verzoek Daniël vervangen door de weer in topvorm zijnde Tony Zhang. Samen met Rick, Ricardo en Maurits moest deze zware klus geklaard worden.
De wedstrijd begon uitstekend voor Spijkenisse, de tegenstander van Maurits (Robin Lecomte) koos een ouderwetse aanvalsopzet, maar het was meer Maurits die met zwart het spel maakte. Actief gespeeld met mooie vrijpionnen in het centrum en een dodelijke mataanval tot slot.

Helaas maakte Charlois Europoort gelijk door een degelijke overwinning van de sterke Roger Meng. Ergens ging het niet goed in de opening van Ricardo. Een Stonewallachtige opstelling was minder degelijk dan gebruikelijk. Ricardo leek nog actief te worden maar zijn tegenstander ving dat goed op en zette de zwarte zwaktes onder druk, zonder echt spectaculaire zetten te doen. De 1-1 was het gevolg.

Tony speelde met wit een degelijke partij, zonder al te wilde escapades en bezorgde zijn tegenstander Julian van Overdam een dubbelpion. Toen hij echter zijn loperpaar prijs gaf ging het bergafwaarts. Zwart kon zelfs een kwaliteit offeren voor een gevaarlijke vrijpion met loperpaar. In de uitvluggerfase (denk ik) was dit genoeg voor de winst.

En toen moest onze kopman Rick winnen van GM Erik van den Doel om nog een gelijkspel en snelschaken uit het vuur te slepen. Een aparte opening leverde hem twee pionnen op, maar een koning in het midden. Van den Doel won de pionnen terug, maar Rick stond wel iets beter. Het viel echter niet mee om dat om te zetten in een vol punt, integendeel, en de onveilige witte koning bleek funest in de uitvluggerfase. 63 zetten duurde de partij, maar toen was het 3-1 voor Charlois Europoort en ging de landelijke bekerfinale aan onze neus voorbij.

Maar goed, het was een heel mooi Bekerseizoen, we zijn nog nooit zo ver gekomen, volgend jaar gewoon weer opnieuw proberen om de laatste stap te zetten!

De gedetailleerde uitslag: https://knsb.netstand.nl/rounds/view/712
Charlois Europoort             2422 - Spijkenisse                       2262  3 - 1
Doel van den, E. (Erik)        2606 - Lahaye, R.R. (Rick)               2403  1 - 0
Meng, R. (Roger)               2443 - Klepke, R.M. (Ricardo)            2240  1 - 0