Inloggen

Inloggen

Nadat door coronamaatregelen de wedstrijd diverse malen was uitgesteld, kon dan op 11 februari (2022) eindelijk onze bekerwedstrijd tegen Schaakmat Westland plaatsvinden.
Aangezien we de 1e ronde vrij waren, mochten we direct in de 2e ronde instromen en nog wel thuis in de Boekenberg!
Ook de professionele loting om de kleur, prima verzorgd door wedstrijdleider Simon van der Beek, ging van een leien dakje. Rick Lahaye aan bord 1 met zwart (geen probleem voor hem) en Maurits van der Linde aan bord 2 met wit (dat ziet teamleider Erik graag, al verschilt Maurits welk eens van mening wat dat betreft …….).
En ook Erik met zwart op bord 3 en Wilmar op 4 met wit was gunstig te noemen.
Dat zou toch een eenvoudige overwinning moeten worden …..

Schaakmat Westland had de twee sterkste schakers (qua rating) op bord 3 en 4 gezet, al verschilden ze niet zo veel qua rating.
Opvallend detail was nog dat in alle partijen het Siciliaans op het bord kwam en dat in geen enkele partij het open Siciliaans werd gespeeld.

Rick bleek een (positioneel) maatje te groot voor zijn geroutineerde tegenstander, hij kreeg een mooie drukstelling met sterk paard tegen slechte loper en won een aantal pionnen waarna wit de handdoek in de ring gooide:Helaas kon Maurits dit goede voorbeeld niet volgen. Zijn opponent neutraliseerde zijn aanvalspogingen koelbloedig waarna een gelijke stelling op het bord kwam.
In een moment van onachtzaamheid (en om er nog iets van proberen te maken) liet ons kanon de krachtzet f5-f4 toe en moest hij een stuk inleveren. En na enige zetten ook de partij:Hiermee stond het 1-1 en lag ineens alle druk op Wilmar en Erik.

Erik wist met zwart tamelijk eenvoudig een gelijke stelling te bereiken, stond wellicht een ietsiepietsie beter, maar zag geen aanknopingspunten om verder te komen. Zijn collega-teamleider Manfred Kindt verorberde wel een zwak pionnetje, maar er was nog niets aan de hand.
Vervelender was dat Wilmar er “aangekrant” bij stond met een koning ernstig in het nauw. Als Wilmar zou verliezen moest Erik winnen om een gelijkspel te bereiken,
Manfred was zo slim (of gemeen?) om voor herhaling van zetten te gaan wat Erik nog meer stress opleverde en uiteindelijk nog meer pionverlies.

En toen gebeurde er iets onverwachts op het bord van Wilmar. Zijn tegenstander, oude bekende Timon van Dijk, miste (een aantal malen ?) de winst.
Wilmar had met een dame-offer zelfs winnend voordeel kunnen krijgen, maar een iets beter eindspel was zeker ook niet slecht. Jammer genoeg was dat niet te winnen: remise.En toen dacht Erik, had ik nou maar dat verkapte remise-aanbod door zetherhaling aangenomen…. Maar niet getreurd, de rug rechten en blijven vechten!
Wonder boven wonder wist hij tijdens de incrementfase (10 seconde per zet) wat pionnen terug te winnen en een toreneindspel met een pion minder te bereiken.
En zoals bekend, die zijn altijd remise, haha.
Dat met allebei nog 22 seconden, de klok er mee ophield, was ook nog slecht voor de bloeddruk, maar had geen invloed op het resultaat.

Voorlopig eindresultaat 2-2, met als gevolg snelschaken met verwisselde kleuren, leuk voor het publiek, iets minder leuk voor de spelers na een zware lange partij.
Het voordeel voor S.v. Spijkenisse was dat 2-2 voldoende was om door te gaan naar de volgende ronde. Bord 2 uit de reguliere wedstrijd zou dan afvallen en de overwinning van Rick zou dan als het ware dubbel tellen!

Wat er toen op de andere borden gebeurde heb ik geen weet van, ik was veel te druk om een slechte stelling te verdedigen. Maar Wilmar verloor, Rick en Maurits wonnen en toen deed mijn remise er niet meer toe, we waren door naar de 3e ronde!!

En daarin zullen we in het verre Haarlem meesterklasser Kennemer Combinatie treffen, ik ben benieuwd hoe dat af gaat lopen! U ook?

De gedetailleerde uitslagen:
Spijkenisse          - Schaakmat Westland           Snelsch.
Lahaye, Rick       2388 - Putten van, H. (Henk)   2029  1 – 0 (1 - 0)
Linde van der, Maurits  2192 - Aagaard, M. (Michael)   2046  0 – 1 (1 – 0)
Both, Erik        2099 - Kindt, M.R.J. (Manfred)  2075  ½ - ½ (½ - ½)
Meijer, Wilmar      1998 - Dijk van, T.A. (Timon)  2076  ½ - ½ (0 - 1)
Gemiddelde Rating:    2169 -              2057  2 – 2 (2½ - 1½)