Het wilde in het schaakjaar 2019 nog niet helemaal vlotten met het eerste KNSB-team. Na vier rondes hadden we zeven matchpunten, na zeven rondes stonden we nog steeds op zeven ……
In de zevende ronde (zonder onze topper Rick) werden we naar mijn mening voor het eerst tamelijk kansloos door het sterke Oud Zuylen Utrecht  op een nederlaag getrakteerd.
De eerste uitslag in deze wedstrijd was een korte remise van Maurits. Het zag er optisch aardig uit, maar het witte voordeel was in feite marginaal.
Helaas werd dit gevolgd door een nederlaag van Wilmar. Hij probeerde het wel, maar zijn tegenstander speelde het vrij koel en incasseerde wat pionnetjes en het volle punt.
Jordy kwam met zwart onder druk te staan, maar toen wit het niet zo doortastend deed werd het snel remise.
Ook Joey bracht een remise op het scorebord, hier gebeurde niet zo heel veel, maar Joey had wel het loperpaar. Misschien had hij door de spanning te handhaven een winstpoging kunnen wagen. Zoals het nu ging was het een solide remise.
De met zijn vorm tobbende Daniël zette zijn toren op een verkeerd veld en toen maakte zijn tegenstander het met een gevaarlijke vrijpion gedecideerd af.
Na in de eerste vier rondes zeven matchpunten te hebben vergaard en een hele grote stap naar handhaving in de eerste klasse te hebben gezet, krijgen we in de tweede helft van de competitie de op papier wat sterkere teams voor onze kiezen. Een belangrijke graadmeter voor de echte sterkte van ons team.
In de vijfde ronde verloren we uit in Amsterdam met 4-6 van Caissa, in de zesde ronde kwam Zukertort Amstelveen uit dezelfde regio bij ons op bezoek. Met een gemiddelde rating van 2183, terwijl onze gemiddelde rating 2161 bedroeg, zodat het een spannende wedstrijd beloofde te worden!

Of het door de spanning kwam of door de lage temperatuur in de Boekenberg (een ietwat lage temperatuur is goed voor de hersens en voorkomt in slaap doezelen, maar dit vond ik iets te veel van het koude), maar hoe dan ook, de wedstrijd werd enigszins ontsierd door tactische kortsluitingen.
Een bloemlezing:

Het is al weer een hele tijd geleden, vorig jaar 15 december om precies te zijn, maar op die zaterdag vertrok een Spijkenisser tiental naar Amsterdam om tegen Caissa 1 in het strijdperk te treden. Zonder teamleider Gijsbert die standbye moest zijn voor als het zou gaan sneeuwen (’s nachts is hij daadwerkelijk met een sneeuwschuiver de weg op geweest, als bijrijder weliswaar, maar toch). En ook zonder Tony die met vakantie was naar Japan en even heen en weer vliegen was net iets te duur en tijdrovend. Gelukkig hadden we een vervanger in de persoon van Steyn die hiermee zijn debuut maakte in Spijkenisse 1 (KNSB)!

Op zaterdag 24 november speelde SV Spijkenisse 1 thuis tegen Venlo in de landelijke 1ste klasse. De wedstrijd verliep als volgt:

In de derde ronde van de KNSB-competitie stond een uitwedstrijd tegen mede-extra-promovendus Philidor Leiden 1 op het programma. Een team met gemiddeld een iets lagere rating dan wij zodat een overwinning zeer gewenst was in de strijd om ook volgend seizoen in de 1ste klasse KNSB te spelen.
Plaats van handeling was het fraaie Denksportcentrum in Leiden, wellicht voor de laatste keer, want het stichtingsbestuur heeft het pand verkocht aan een projectontwikkelaar die er een parkeergarage (?) wil neerzetten.
Maar goed, nu konden we er nog terecht en we waren zelfs op tijd, geen files bij de afrit Leiden dit keer!

Om niet al te voorspelbaar te worden en om de voorbereiding van de tegenstander te verstoren had teamleider Gijsbert de opstelling een beetje door elkaar gehusseld. Zo zat kopman Rick (de week ervoor de Open Groep van de Haarlemse Meesters gewonnen!) op bord 3 en mocht Maurits de Spijkenisser eer op bord 1 verdedigen.

Het is al weer een tijdje geleden maar op zaterdag 6 oktober speelde Spijkenisse 1 in de tweede ronde van de KNSB-competitie thuis in de Boekenberg tegen Voorschoten 1.
Na in de eerste ronde tegen het ernstig verzwakte Rotterdam 1 een eenvoudige 7,5 – 2,5 overwinning te hebben geboekt, was dit de eerste echte krachtmeting voor ons in klasse 1B.
Na de niet meer verwachte promotie (nadat Sissa zich terugtrok) mogen we ons dit seizoen gaan bewijzen in de sterke eerste klasse. Duidelijk is dat een strijd tegen degradatie waarschijnlijker is dan een kampioenschap, zodat ons leuke en uitdagende wedstrijden staan te wachten.