Het is al weer een hele tijd geleden, vorig jaar 15 december om precies te zijn, maar op die zaterdag vertrok een Spijkenisser tiental naar Amsterdam om tegen Caissa 1 in het strijdperk te treden. Zonder teamleider Gijsbert die standbye moest zijn voor als het zou gaan sneeuwen (’s nachts is hij daadwerkelijk met een sneeuwschuiver de weg op geweest, als bijrijder weliswaar, maar toch). En ook zonder Tony die met vakantie was naar Japan en even heen en weer vliegen was net iets te duur en tijdrovend. Gelukkig hadden we een vervanger in de persoon van Steyn die hiermee zijn debuut maakte in Spijkenisse 1 (KNSB)!

Na in de eerste vier rondes 7 (!) matchpunten te hebben vergaard, wachtte in ronde 5 een echte uitdaging.
Caissa 1 had twee grootmeesters in de gelederen, Hans Ree (Kampioen van Nederland in 1967, 1969, 1971 en 1982) en Dimitri Reinderman (Kampioen van Nederland in 2013) en ook hun gemiddelde rating lag een stuk hoger dan de onze (2249 tegen 2119).

De wedstrijd kwam wat ons betreft moeilijk op gang.
Joey kwam met zwart niet lekker uit de opening, had te weinig tegenspel terwijl de witte aanval voortrolde. Zijn tegenstandster maakte het gedecideerd uit en nam hiermee revanche voor hun partij bij het laatste J. de Kluyver toernooi.
Maurits speelde goed mee met GM Reinderman, maar de stelling was wellicht niet concreet genoeg om een plan te bedenken. Een gevaarlijk uitstapje met de dame kostte Maurits in een moment van onbedachtzaamheid materiaal en de partij.
De derde nul kwam helaas uit de partij van onze invaller en debutant Steyn. Een tussenzetje van zijn tegenstander bracht hem in een zeer passieve stelling met een koning in het nauw. Hij knokte nog voor hij waard wat was, dat mocht echter niet baten.

Gelukkig wist Ricardo de hatelijke nul van het scorebord te laten verdwijnen door een vette plusremise. Wellicht had hij zelfs heel groot voordeel kunnen krijgen, als hij zijn d-pion eerder in beweging had gebracht. Toen hij iets te lang aarzelde kon zijn tegenstander de pion blokkeren en was er geen doorkomen meer aan.
GM Hans Ree verraste (?) Daniël in de opening door te kiezen voor een zijvariant. Daniël gebruikte veel bedenktijd, maar kon een nederlaag niet voorkomen. ½ - 4 ½ achter , het leek een desastreuze middag te worden.

Met Rick  (inmiddels voor het eerst in zijn schaakcarrière met zijn Fide Rating boven de 2400, nu nog een paar meesterresultaten zien te scoren) begon echter de victorie.
Een creatieve opening met een niet gerokeerde koning, wellicht niet helemaal zonder risico’s (de Gouden Regels werden niet helemaal in de praktijk gebracht), maar wel goed voor een schijnbaar geruisloos punt toen Rick een pion won.)

Helaas kon Jordy het voorbeeld van zijn broer niet volgen, hij kwam niet los en kreeg een witveldige loper terwijl zijn pionnen op wit stonden. Hij boette een pion in en na het ruilen van alle stukken was het pionneneindspel verloren. En de twee matchpunten voor Caissa.
De nederlaag werd verzacht door de goede partij die Wilmar speelde, het g6 van zijn sterke tegenstander werd vakkundig en doeltreffend opgerold. Hiermee bracht WIlmar zijn score op 4,5 uit met een TPR van 2312! (nu nog in Spijkenisse 1 (RSB) gaan scoren J ).

En onze Désiree scoorde ook weer eens een vol punt, ze lijkt haar spelritme weer terug te hebben gevonden! Ze overleefde de typische opening die leidde tot een wild-west stelling met kansen voor beide partijen (eufemistisch gezegd). Hierin trok Désiree weer ouderwets aan het langste eind.

Ook ouderwets was Erik weer als laatste bezig. Een trainingssessie met Maurits leverde direct resultaat, een sterk paard tegen een slechte loper en wat zwakke pionnen gaven Erik een tastbaar voordeel. Helaas kon hij geen manier bedenken om dit te verzilveren en de afwikkeling naar een toreneindspel was potremise. Zijn tegenstander zal geen fijne middag hebben gehad, maar verdedigde zich wel erg goed. En hij was één van de twee zwartspelers die niet verloor, aan acht (!) borden trok de witspeler aan het langste eind!

Helaas 4-6 verloren dus, misschien terecht, maar toch, als, als, als ………

Afijn, niets meer aan te doen, we hebben ons goed geweerd en 9 februari krijgen we het ook niet zwakke Amstelveen op bezoek in de Boekenberg. Dan gaan we gewoon weer minimaal een matchpunt scoren!
Caissa                        2249 - Spijkenisse                      2119  6 - 4
Roda Husman de, J. (Juan)     2228 - Lahaye , R.R. (Rick)             2384  0 - 1
Reinderman , D. (Dimitri)     2565 - Linde van der, M.C.A. (Maurits)  2214  1 - 0
Bezemer , A. (Arno)           2273 - Klepke , R.M. (Ricardo)          2234  ½ - ½