In de laatste ronde van de KNSB-competitie kwam kampioenskandidaat HWP Haarlem 1 op bezoek in de Boekenberg. Zij wilden graag met grote cijfers (7-3 of zo) van ons winnen, want het kampioenschap in klasse 1B zou dit jaar op bordpunten worden beslist en hun grootste rivaal Caissa 1 moest tegen het zwakke SO Rotterdam 1 aantreden en naar verwachting een mega overwinning gaan boeken.
En wij wilden minimaal een gelijkspel afdwingen want dan zouden wij het beste resultaat ooit in de eerste KNSB-klasse (een vijfde plaats in het seizoen 2006/2007 met 9 matchpunten en 45 bordpunten) scoren.

Onze tegenstander had niets aan het toeval overgelaten, trad met twee IM’s in het strijdperk en had ook duidelijk over de opstelling nagedacht, wellicht anticiperend op een tactische opstelling van onze zijde. Zo moest ik bijvoorbeeld aan bord 6 aantreden tegen IM Bruno Carlier.

Jammer genoeg kwamen we al snel op achterstand doordat Maurits onnodig (te veel op winst gepeeld wellicht) een stuk inleverde nadat zijn tegenstander één van Maurits huisvarianten goed had geneutraliseerd tot een gelijke stelling. Helaas liet zijn tegenstander zich niet mat zetten.

Gelukkig maakte Ricardo gelijk met één van zijn lijfvarianten (een zijvariant van een zijvariant zei hij tegen mij). IM de Jager dacht lang na, maar kwam niet los, kampte met een niet ontwikkelde damevleugel en kon stukverlies niet voorkomen. Knap gespeeld weer van Ricardo!
Zie zijn analyse:

Het kon niet op toen ik IM Carlier aan de zegekar bond. Ik had er weliswaar vier kansen voor open doel voor nodig, maar een punt is een punt.:

En ook de remise van Tony tegen de sterke Tondivar (die in de opening de sterke zet Pf5 miste, maar dat was wel erg diep) was een positief resultaat!

Jammer dat Wilmar en Daniël verloren, beiden werden teruggedrongen door een rustig spelende tegenstander en konden geen tegenspel ontwikkelen.
Achteraf bleek de partij van onze kopman Rick cruciaal. Tegen de ook in het Rotterdamse bekende Bart Gijswijt speelde hij met zwart een zeer (te) ambitieuze opening. Pionwinst ten koste van een onveilige koning werd door wit deskundig afgestraft, al moest deze wel op een gegeven moment de enige winnende zet (27. Le5) vinden.

Toen ook Joey aan bord 8 verloor, waren de twee matchpunten voor HWP. Wit had initiatief op de damevleugel en Joey kon daar aan de andere kant onvoldoende tegenover stellen. Was wellicht niet helemaal nodig geweest.
Onze Dees aan bord 10 was een gouden greep, een beetje bibberige opening, maar toen deze was overleefd en haar toren op de d-lijn binnen kwam, maakte ze het mooi af!
Dat smaakt naar meer….. (al schijnt ze volgende seizoen niet meer vast in het Eerste te willen spelen, wie trekt haar over de streep?)

Het spektakelstuk van de dag werd door Jordy geproduceerd. Na een rustige opening explodeerde het bord met offers en zo veel winnende mogelijkheden voor wit, dat het lastig kiezen was. Dat hij het even niet goed deed, daar praten we niet over, in het eindspel haalde hij uiteindelijk het welverdiende punt binnen!

Eindstand 4,5 – 5,5 voor HWP Haarlem, waaraan beide teams eigenlijk niets hadden.
Hierdoor verspeelde HWP het kampioenschap dat Caissa met de 9-1 overwinning op SO Rotterdam binnenhaalde. En wij wisten ons beste resultaat ever niet te verbreken en eindigden op de zesde plek.
Desondanks smaakte de Gyros bij Zorba de Griek er niet minder om.

Tot slot wil ik Gijsbert bedanken voor zijn teamleiderschap en zijn geworstel met het invoeren van de partijen en Rick en Ricardo (het duo R&R) complimenteren met hun Meesterlijke scores (6,5 – 8, TPR 2537 en 6,5-9 TPR 2441) aan de topborden, heel goed gedaan!

Volgend seizoen nieuwe partijen, nieuwe kansen!

De gedetailleerde uitslagen:

Spijkenisse 1                    2161 - HWP Haarlem 1            2276 4½ - 5½
Lahaye, R.R. (Rick)              2403 - Gijswijt, B. (Bart)      2336  0 - 1
Klepke, R.M. (Ricardo)           2240 - Jager de, P.J. (Jaap)    2444  1 - 0
Zhang, W. (Tony)                 2188 - Tondivar, B. (Babak)     2314  ½ - ½
Linde van der, M.C.A. (Maurits)  2218 - Polak, I. (Indra)        2237  0 - 1
Zevenhuizen, D.J. (Daniel)       2190 - Feher, A. (Adam)         2397  0 - 1
Both, E. (Erik)                  2170 - Carlier, B. (Bruno)      2349  1 - 0
Brokaar, J. (Joey)               2017 - Prooijen van, J.W.       2182  0 - 1
Lahaye, J.J. (Jordy)             2095 - Jager de, P. (Pieter)    2161  1 - 0
Meijer, W.M. (Wilmar)            1976 - Duchêne, R. (Rene)       2122  0 - 1
Hamelink, D. (Desiree)           2112 - Boelhouwer, C. (Collin)  2213  1 - 0