Inloggen

Inloggen

Het schaakseizoen is weer begonnen. Jordy en ik hebben het teamleiderschap van Gijs na vele jaren trouwe dienst overgenomen. Talent willen wij de kans geven. Djad en Ansh zijn daardoor vaste teamspelers geworden en debuteren als vaste krachten in het 1e.

We spelen in de eerste klasse B. In vergelijking met vorig jaar is de klasse veel sterker geworden. Het wordt dus hard knokken voor SV Spijkenisse om ons te handhaven.  De eerste ronde stond een uitwedstrijd tegen Stukkenjagers 1 op het programma. Helaas verloren wij met 6-4.Een verslag per partij hieronder:Ansh
Ansh was als eerste klaar. Met 10 jaar is Ansh veruit de jongste speler ooit die in het 1e team speelt. Zijn ontwikkeling gaat als een speer en hij wordt gelijk voor de leeuwen gegooid. In de voorbereiding keken we naar zijn tegenstander: Erik Dignum. Als speler werd Erik als volgt getypeerd:  “Sterk in positioneel gesloten stellingen. Gevaarlijke speler ook tactisch, maar ietsje minder sterk daar.  Niet onderschatten. Tegen wie hij ook speelt. Probeer structuren te bereiken die semi-open zijn. Denk aan Benoni of Hollands structuren met zwart. Omgekeerde Benoni kan ook met wit door met Pf3 te openen. Tegen hem ook zeker kansen. Hij maakt vaak nog blunders in zijn partijen op tactisch gebied. Hij is soms te overmoedig in zijn offers.”

In de voorbereiding zagen we dat Erik graag d4 met Lg5 speelt en dan ruilt op f6. Rustige stellingen ontstaan die goed bij hem passen. We kozen daarom voor de opzet 1.d4 Pf6 2. Lg5 Pe4 3. Lf4 c5 om in Benoni structuren te komen. Dat kwam ook op het bord. Zijn tegenstander besloot 4.d5 te spelen en toen speelde Ansh 4..d6. Erik stond iets beter gedurende de partij, maar met een creatief plan met Lh6 en Pf4 wist hij de sterke loper van wit te ruilen. Beiden durfden het niet aan om de stelling open te breken, dus werd besloten tot remise. Een mooi debuut voor Ansh!

Djad

Djad is dit seizoen ook een vaste waarde voor het 1e team. Net zoals Ansh wordt hij voor de leeuwen gegooid en mag hij iedere ronde knokken. In de voorbereiding keken we naar Erwin Kalle. We typeerden hem als: “Positioneel niet heel sterk en maakt hij bokken. Teveel gefocust op stelling tactisch maken. Mist balans in zijn spel. Stellingen die rustig zijn liggen hem niet. Denk aan stellingen als je zwart bent zoals Pirc. Een statisch centrum of pionnenstructuur waar geen doorbraak is met pionzetten liggen hem niet. Ook al is hij tactisch, daar wil hij ook zetten over het hoofd zien. Iedereen heeft absoluut kansen tegen Erwin als je pionnenstructuur statisch houdt.

Italiaans met wit tegen hem. Partij Christian Braun 2019 heel typerend. Belangrijkste in die partij: als hij geen breekzetten heeft met zijn pionnenstructuur, loopt hij vast. Speel De2 en laat slaan op e4 (om structuur statisch te houden). Gewoon plan van Pd2-Pf1-Pg3. Op het juiste moment een keer Lb3 terug en lopers ruilen. Idee Df3 en Lb3 is interessant om slaan af te dwingen.”

De voorbereiding met Italiaans kwam ook op het bord van Djad. Erwin wist de stelling alleen toch tactisch te maken. Djad zag een mooi offer van hem over het hoofd waar zijn dame ingesloten werd. Djad moest een pion geven en Erwin kwam gewonnen te staan. Een kracht van Djad is alleen dat hij praktische kansen voor zichzelf creëert door stukken te offeren in ruil voor aanval. Erwin moest in tijdnood verdedigen en toen werd het in één keer spannend. Helaas bleef een echte kans uit en mag Djad blij zijn dat het remise werd. Ook een mooi debuut voor Djad!


Desiree
Dees viel in voor Joey en mocht aantreden tegen Cesar Becx. Verwacht werd dat hij met wit en zwart voor Hollandse structuren zou kiezen: “Speelt standaard Hollandse opzet met wit en zwart als hij kan. Veel ervaring. Als je wit hebt is e4 uitstekend om tegen hem te spelen. Italiaans bijvoorbeeld. Dat is dynamisch genoeg voor wit, maar hij houdt van iets tactischere stellingen. Wit heeft daar controle op. Partij Lucas van Foreest mooi voorbeeld. Tactisch kan je hem hebben. Ook eindspel en gebruik maken van zijn leeftijd en uitputten. ⯑”

Met een aparte opzet van Dees wist ze van de gebaande paden te komen. Een interessante structuur ontstond waar aan beide kanten de stukken soms op vreemde plekken stonden. Toen het spannend werd kreeg ze alleen een remiseaanbod. De stelling was op sommige momenten voordelig voor zwart, maar nooit meer dan dat. Dees voelde zich niet volledig fit, dus remise werd besloten.

Wilmar
Wilmar mocht met wit tegen Sjoerd van Roon. De inschatting van Sjoerd als speler was: “Tactische speler. Niet heel sterk in verdedigen of stellingen waar hij onder druk staat. Hij mist zetten en maakt nog veel blunders. Hij lost alles tactisch op. Wel heel gevaarlijk als hij kan aanvallen.  Typische partij: tegen Machteld van Foreest. Houdt te weinig rekening met kansen tegenstander (e.g. 7e rij). Verder een bluffer. Geeft onterecht materiaal spel voor aanval. Hij is alleen af en toe te vrijgevig. Voorbeeldpartij: Nick Maatman met wit.“

De opzet van Wilmar was slim. Een statische pionnenstructuur in het centrum. Door zijn tactische vermogen wist Sjoerd hem toch nog met een mooie tactische val in een chaotische stelling te krijgen. Wilmar verloor een stuk voor enkele pionnen. Sjoerd was hier meer in zijn element en won uiteindelijk de partij.Jordy
Jordy speelde tegen Sam Baselmans een interessante partij. In de voorbereiding was duidelijk dat Sam een talentvolle speler is: “Talentvolle dynamische speler. Stellingen die positioneler zijn (of worden gemaakt) liggen hem minder. Ook als hij achter staat blijft hij kansen voor zichzelf maken. Stelling doodmaken belangrijk bij hem (spel eruit halen). Ook structuren zoals het Engels waar je speelt met Pf3, c4 en pion op d3 (hij zal Konings Indisch spelen) is lastiger voor hem schat ik in.”

Het werd een gesloten Siciliaan en de kansen gingen over en weer. In tijdnood offerde Sam een dame voor twee torens. Een stelling met ongelijke stukkenverhouding en veel chaos op het bord ontstond. Jordy zag alleen de winnende voortzetting niet. Niet veel later gaf hij de controle weg en kon hij niet ontkomen aan mat.

Erik Both
In zijn eigen woorden: Na een tamme opening ontstond een ongeveer gelijke stelling. De positionele nadelen werden gecompenseerd door mijn dynamische mogelijkheden (van Maurits geleerd) ⯑.

De zet c4-c5 was iets te ambitieus, maar ik wilde perse winnen (er werden in het begin van de wedstrijd te veel remises gespeeld, vond ik).
Hij deed het niet helemaal goed, waarna ik met Dg5 weer een gelijke stelling kon krijgen, maar ik schrok van de mogelijkheid De5 en deed gelijk een paar mindere zetten.
Ik hoopte (eigenlijk tegen beter weten in) dat zijn d-pion zwak zou worden, maar zoals ik het deed was ie niet meer te stoppen.
Kostte me een volle toren. Heb voor het teambelang (we stonden 3-5 achter) nog even doorgespeeld, maar dat was eigenlijk kansloos en zinloos.


Daniel
Daniel mocht spelen tegen Nick Bijlsma. Nick werd als volgt getypeerd: “Hij houdt meer van dynamische stellingen met mogelijkheden om alles tactisch te maken (partij tegen schandorf). Partij tegen Admiraal (Pirc met Pf6), d4 en Pf3 past goed of iets als London. Verder is hij minder goed in verdedigen en meer gesloten pionnenstructuren.”

Lastige is alleen dat Daniel een dynamische speler is en niet echt van de rustige structuren is. In de partij speelde Nick een uitstekende partij. Daniel plaatste zijn stukken niet altijd even handig neer en daar werd handig gebruik van gemaakt. Nick speelde een ijzersterke partij en won terecht.Maurits
Net zoals Daniel is Maurits ook een dynamische speler en meer in zijn element bij gebaande structuren. Hij speelde tegen Luuk Baselmans. In de voorbereiding: “Luuk is theoretisch sterk. Minder sterk in verdedigen. Partij tegen Bok interessant. Creativiteit heeft hij moeite mee. Zie ook partij tegen Gurevich. Van de gebaande paden af tegen hem liggen kansen.”

Maurits probeerde Luuk goed onder druk te zetten in het Frans met dynamisch spel. Er zat alleen helaas te weinig in. Hij hield aan het einde een lopereindspel over waar wellicht met veel techniek het Luuk nog lastig gemaakt kon worden, maar een remise was een prima resultaat.


Ricardo
Ricardo moest tegen Herman Grooten. De inschatting van Herman als speler was: “Positioneel heel sterk. Ook tactisch ziet hij veel. Creëer chaos en zet hem onder druk. Ook al sta je minder, je krijgt soms nog een kans tegen hem als je chaos creëert. Denk aan koningsindisch (gevaarlijk maken in de aanval). Partij tegen Kokje goed voorbeeld. Verder gesloten structuren zijn lastiger en meer onvoorspelbaar. Kan hij de controle verliezen. Tegenwoordig ziet hij ook meer over het hoofd bij berekeningen.”

Herman kwam zoals verwacht uitstekend uit de opening en kwam beter te staan. Ricardo is alleen een hele stugge speler en lastig om van te winnen. Herman wilde positioneel wellicht iets teveel forceren in een partij waar te weinig kansen waren. Dat is precies waar Ricardo vaak partijen mee wint. Ook is Ricardo tegenwoordig sterker en stabieler geworden in eindspelen. In een toreneindspel wist hij Herman onder druk te zetten en uiteindelijk te winnen. Een knappe prestatie! Als Ricardo zo doorgaat dan hebben we wellicht binnenkort een FM rondlopen op de vereniging!

Rick
Zelf mocht ik spelen tegen Stefan Beukema. Als speler schatte ik hem als volgt in: “Stabiele speler. Theoretisch sterk. Eindspel liggen kansen. Chaotische stellingen op tactisch gebied.” Het viel mij op dat hij vaak voor Hollandse structuren kiest met 1..f5. Ik besloot daarom een omgekeerde gesloten Siciliaan tegen hem op te zetten. Zo kon hij niet zijn standaard opzet en plannen uitvoeren en komt hij in een structuur die hij iets minder vaak speelt. Dat kwam gelukkig op het bord. Beiden ontwikkelden we onze stukken en met profylactische zetten in het middenspel anticipeerden wij op elkaars spel. Met minder tijd op de klok werd het uiteindelijk een tactisch feest met chaos op het bord voor beiden. Hij zag alleen een combinatie over het hoofd in tijdnood en daar kon ik van profiteren. Uiteindelijk won ik de partij.

Aan de hoogste borden werd er goed gescoord. De jonkies wisten zich ook goed staande te houden. Op de middelste borden hadden we het alleen zwaar. Als de partij van Jordy anders was gelopen dan zat er wellicht meer in voor SV Spijkenisse. Over alle partijen heen hebben de Stukkenjagers alleen terecht gewonnen.

Na afloop gingen wij met zowel team 1 en als 2 (speelde tegen Stukkenjagers 4 en wonnen met 6-2) eten bij Happy Italy. De vader van Ansh heeft nog een aantal mooie foto’s gemaakt.

Rick Lahaye