Afgelopen zaterdag stond de vijfde ronde van de competitie op het programma. SV Spijkenisse 1 moest spelen tegen Voorschoten 1. Aangezien wij onderaan staan, konden wij de matchpunten goed gebruiken. Helaas ging alleen deze wedstrijd ook verloren. Op de cruciale momenten weten wij jammer genoeg niet de punten te pakken. Een verloop van de wedstrijd per bord:

Zelf mocht ik op bord 1 met wit tegen Mees van Osch. In een lastige partij vlogen de kansen over en weer. In ruil voor een pion creëerde ik een aanval op de koningsvleugel. De computer was niet heel enthousiast over het offer, maar het bood wel veel praktische kansen voor mijzelf. Uiteindelijk wist Mees niet de juiste voortzetting te vinden en won ik de partij in het eindspel.

Ricardo mocht op bord 2 met zwart tegen Midas Ratsma. Al snel werden stukken geruild en ontstond een positionele stelling waar Midas probeerde de druk te verhogen. Hij overspeelde alleen zijn hand en Ricardo profiteerde daarvan en won de partij. Ricardo zit nu heel dicht tegen de FM titel aan. Hij speelt de komende jaren heel stabiel en heeft zodoende bijna de grens van 2300 gepasseerd.

Op bord 3 speelde Maurits met wit een prachtige partij tegen Peter Wilschut. In het middenspel speelde hij een mooi positioneel offer. Maurits kwam gewonnen te staan. Op het cruciale moment zag hij echter mat over het hoofd. Dat was heel zuur voor zowel hemzelf als het team.

Erik mocht aantreden met zwart tegen Rosa Ratsma op bord 4. Een spannende partij, waar Rosa en Erik beiden een aanval op de koning hadden opgezet. De aanval van Rosa was alleen sneller. Erik kwam er niet meer aan te pas en verloor de partij.

Daniël speelde met wit tegen Noud Lentjes op bord 5. In een complexe partij wist Daniël een winnende stelling op het bord te krijgen. Net zoals Maurits mistte hij mat over het hoofd. Uiteindelijk werd de partij remise. Ook op dit bord zat het helaas niet mee voor SV Spijkenisse 1.

Op bord 6 speelde Jordy met zwart tegen Vincent Blom. In een ingewikkelde partij ging het alle kanten op. Jordy verloor uiteindelijk door een tactische combinatie over het hoofd te zien. Ook voor hem zat er meer in.

Joey Brokaar mocht met wit tegen topscoorder Jip Damen op bord 7. In het begin kwam Joey prima uit de opening. Hij verloor alleen een pion en kwam in een verloren eindspel. Hij vocht zich echter goed terug en wist remise eruit te slepen.

Djad Maes speelde op bord 8 met zwart tegen David Jongste. Djad kreeg een aanval over zich heen die hij niet goed wist te pareren. Verdedigen tegen sterke schakers is dan ook lastig. Tot nu toe doet Djad in zijn eerste seizoen waardevolle ervaring op.

Op bord 9 speelde Wilmar Meijer met wit tegen Kedem Gutkind. Al snel werden de dames geruild en kwamen beide mannen in het eindspel. Kedem speelde iets actiever met zijn stukken en kwam al snel gewonnen te staan. Een gedegen overwinning voor zwart.

Ansh mocht op bord 10 met zwart tegen Rens de Vent. Al snel wist wit een aanval op te zetten tegen ons jongste teamlid. Wit kwam gewonnen te staan, maar Ansh verdedigde zich taai en wist in de overgang naar het eindspel zelfs een gewonnen stelling voor zichzelf te creëren. Helaas zag hij alleen niet de juiste voortzetting. Uiteindelijk werd het remise.

De eindstand was zodoende 6,5-3,5 voor Voorschoten 1. In deze klasse moet alles de goede kant opvallen om teams te verslaan. Helaas wil dat dit seizoen niet lukken. De partijen van Maurits en Daniël maakten vandaag voor ons het verschil.

We hebben tot nu toe alles verloren. Koploper Zuid – Limburg zal er dan maar aan moeten geloven de volgende wedstrijd ⯑ Als team is degradatie nu moeilijk te ontlopen. Wel hebben Ricardo (2300 grens doorbreken en zodoende een FM titel) en ondergetekende (laatste IM norm en Internationaal Meester worden) nog kans op persoonlijk succes.
Rick Lahaye