Inloggen

Inloggen

Op voorhand wisten we dat dit we dit seizoen voor een zware opdracht staan, namelijk lijfsbehoud in de eerste klasse. Dan werkt het niet mee wanneer kopman Rick Lahaye verhinderd is en de tegenstander op vrijwel volle sterkte komt opdraven. Maar één ding is zeker, ons team gaat altijd vol het gevecht aan.

Ondergetekende was in volle concentratie met zijn eigen partij bezig, dus moet ik bekennen dat ik weinig heb meegekregen van de partijen en wanneer iedereen klaar was. Dus zal dit verslag worden opgetekend op bordvolgorde.


Aan het eerste bord hadden we ons nieuw clublid Semen Minyeyevtsev bereid gevonden om Rick te vervangen. Hij speelde met zwart tegen Jermo Kooijmans in een Vierpaardenspel het speculatieve 12…, Lg4.
De engine is niet blij met deze zet (beter 12…, exf4), alles  draait erom of zwarts volgende zet goed is. Er volgde 13. fxe5 Pxd3 ?! en nu kan wit waarschijnlijk gewoon 14. cxd3 spelen. Dat gebeurde niet 14. exf6 gxf6 15. h3 Pxb2 16. De1 Lh5? En nu kwam zwart er niet meer aan te pas. Nodig was 16. Lxe2, nu won wit vrij eenvoudig. (0-1)

Maurits van der Linde overkwam wat menig schaker frustreert, zijn tegenstander kwam niet opdagen. Zonde van een vrije schaak dag, maar een reglementaire overwinning dus. (1-1)

Daniël Zevenhuizen moest het aan bord 3 met zwart opnemen tegen de op papier sterkste speler, GM Alexander Berelowitsch. De Scandinavische opening werd van stal gehaald en  na de openingsfase had onze speler een prettig plusje. Dit werd keurig netjes uitgebouwd en als ik de engine moet geloven had 28…, Dxc2+ !! het voordeel vastgehouden. Na 28…,Kb8 29. Db4 werd er tot remise besloten. Een knap resultaat derhalve! (1½-1½)

Op bord 4 speelde Erik Both met wit in een Franse doorschuif naar eigen zeggen een gambiet uit (zijn) oude stal. Ondergetekende heeft dit soort stellingen ook regelmatig op het bord gehad (als zwartspeler). In zijn commentaar achteraf gaf Erik al aan dat 12. Td1 leuk maar onverstandig was. Na nog enkele onnauwkeurige zetten, zorgde tegenstander Helge Hintze dat onze speler de pion nooit meer terugzag. (1½-2½)

Onze kleinste jongeling Ansh Jakhari speelde op het vijfde bord met zwart tegen Toon van Lanen. Mijn moeder zei altijd: “Klein maar fijn !”.  Nou dat is zeker, al ging Ansh met 16.., Ph5 in plaats van 16…,Pd7 wel heel voortvarend aan de slag. Maar het evenwicht raakte in de praktijk niet verstoord, kortom een degelijke remise. (2-3)

De langstdurende partij werd gespeeld aan het zesde bord tussen de FM Reiner Odendahl en Jordy Lahaye.  Volgens mij kwam Jordy met wit niet lekker uit de opening. Waar ging het mis vroeg ik me af? Omdat zwart het niet al te scherp speelde kon onze speler nog lang overleven. Misschien was 18…, Tc8 wel te slap en had zwart beter 18…, c4 !? kunnen spelen? De engine blijft echter de stelling nog steeds als iets beter voor zwart waarderen. Na verder met invoeren kwam ik tot aan de volgende stelling:Zwart had het tot dusver redelijk uitmuntend gespeeld, maar hier mist hij toch 25…, exf4! Waarna zwart meteen gewonnen staat, de engine geeft maar liefst +4. Met name de dreiging f4-f3 brengt wit in onoverkomelijke problemen. Na 25…., Dxf4 kon wit nog lang tegenspartelen, maar na 5 uur spelen moest Jordy toch zijn tegenstander de hand schudden. (2-4)

Ook een vlotte remise aan het zevende bord tussen Joey Brokaar met zwart tegen Ornett Stork. Geen geruisloos gelijkspelletje, want wit had wel degelijk aanvalsambities richting de zwarte stelling. Maar Joey wist het mogelijke gevaar eenvoudig te pareren. (2½-4½)

Uw verslaggever, Wilmar Meijer, speelde met wit een keurige pot tegen Ulrich Perschke. Nadat zwart had verzuimd om 17…, Da5 te spelen met een miniem voordeeltje, kwam ik beter te staan. Toen ik verzuimde direct 25. Pc1 te spelen in plaats van het te trage 25. Ta1 kon zwart aan de druk ontsnappen. Na wat onnauwkeurige zetten van mijn kant stond zwart ineens beter. Mijn tegenstander deed echter ook niet de beste zetten, op de engine ging de stellingswaardering op en neer tussen -1.5 en +1.5. En toen ontstond uiteindelijk de volgende stelling:Mijn opponent bood hier remise aan. Aangezien we op dat moment theoretisch nog een matchpunt konden pakken wachtte ik met het aannemen of uitvoeren van een zet. Jordy was als laatste nog bezig, maar het werd duidelijk dat hij geen wonderbaarlijke overwinning ging behalen. Na 42. Td2 werd hier tot remise besloten. Echter 42. a7! levert een gewonnen eindspel op, ik had op dit moment helemaal niet meer gezien dat ik na 42…, Txb2 43, Txd5 heb. (3-5)

En dan de partij aan bord 9 tussen Job Verheul en FM Ulrich ‘zucht’ Dresen. De beste man kan er wellicht niets aan doen, maar zijn ademhaling is wel degelijk een stoorzender bij een schaakwedstrijd. Maar goed onze speler deed ogenschijnlijk onverstoorbaar zijn zetten. Er leek in de opening weinig aan de hand, maar na 12…, Pe4 13. Pa5! kwam wit ineens heel prettig te staan. Ondanks het feit dat zijn tegenstander niet steeds de allersterkste zet speelde , kwam Job er niet meer aan te pas. (3-6)

Onze langste jongeling Thijs van Dam speelde met wit aan het tiende bord tegen Ivo Stork. In een gambietstelling kreeg zwart eigenlijk maar weinig spel voor de pion. Ergens moet Thijs het beste plan voor wit hebben gemist? Ik denk dat 19. Le4! i.p.v. 19. Pd4 al duidelijk voordeel voor wit had opgeleverd. In de volgende stelling speelde wit 22. dxc6? en waren de winstkansen jammerlijk verdwenen.Na 22. Dxc5 Pxc5 23. Lf5 blijft wit beter staan. Eindstand: 3½-6½  

De volgende wedstrijd zal uit zijn tegen BSG1, dus een reisje naar Bussum dit keer. We gaan kijken of we daar weer matchpunten kunnen pakken.

Wilmar Meijer