Inloggen

Inloggen

Op zaterdag 6 november mocht het eerste aantreden in het Denksportcentrum te Bussum, waar tegenstanders BSG1 op het programma stonden. Het clubhuis stond in een pittoresk straatje met fraaie huizen en strategisch geplaatste bloembakken. Parallel daaraan liep de stationsweg met zeker drie kapsalons en evenzoveel Italiaanse eethuizen, waarvan er al eentje was geselecteerd voor de nog-te-verdienen avondmaaltijd. Op voorhand had de zeer tegemoedkomende teamleader Timon Brouwer al laten weten dat men de kantjes niet van de coronamaatregelen afliep bij BSG: we zouden spelen met zogeheten kuchschermen en er werd goed geventileerd. Dat betekende dat we met jassen aan de stukken als paspoorten onder het ambtenaarsloket moesten doorschuiven. Hoe apocalyptisch dat ook moge klinken; in de praktijk had niemand er last van. Daarbij moet gezegd worden dat op geen enkel bord sprake was van een serieuze vluggerfase, zodat niemand hoofdletsel door vallende schermen hoefde te vrezen.

Door ziekte aan het thuisfront moest Jordy zijn strijdkrachten elders te berde brengen, en werd Semen op het laatste moment bereid gevonden om op zijn bord in te vallen. Ofschoon Semen anders voor het tweede was uitgekomen, leek het erop dat hij nog niet helemaal wakker was die morgen: na vier zetten had hij het gros van zijn bedenktijd verbruikt en restte hem nog een schamele vijftien minuten om de partij tot een einde te brengen. Gelukkig voor hem leek zijn tegenstander Iskander Schrijvers (2023), ofschoon deze vernoemd is naar wereldveroveraar Alexander de Grote, wel tevreden met remise. Hij besloot geen complicaties op te zoeken en na veertien zetten werd de vrede getekend. 0,5-0,5.

Naast mij mocht Maurits tegen Ruben Hilhorst (2037) zijn “rechtmatige plaats” (aldus hijzelf) op het eerste bord verdedigen. En inderdaad: het eindresultaat leek op geen enkel moment in het geding. Want hoewel hij verzuimde op de dertigste zet simpelweg de finale slag toe te dienen, behield hij tot het einde toe zijn kwaliteitsvoorsprong. Een matnet op zet 49 bracht een einde aan de marteling. 1,5-0,5 voor ons.

Maurits was nog niet klaar zijn tegenstander te martelen en besloot hier niet het verlossende 30.Te8+ te spelen

Op de overige borden was het lang onduidelijk. Thijs had aan het laatste bord snel alles afgeruild, maar tegenstander Coen van der Heijden (2015) had vervelende druk. Toen deze echter een gewonnen pionneneindspel niet naar zijn hand kon zetten, werd in remise besloten. Vooralsnog 2-1 voor ons.

Met zwart aan bord vier trof Erik zijn rivaal Henk van der Poel (2233), met wie hij eerder slagen had gewisseld aan het schaakbord. Toen eindigde de draakpartij in remise, maar nu leek zijn tegenstander wel erg goed voorbereid. Steeds koos Van der Poel de kritische variant, zodat Erik overal spoken begon te zien. Na een mislukt avontuur met zijn dame besloot Erik op zet 28 de handdoek in de ring te werpen. 2-2

Op bord 9 leek Job zijn dag niet te hebben. Zijn tegenstander, captain Timon Brouwer (2030), kwam goed uit de Scandinavische opening en was slagvaardiger dan zijn collega op bord 7 die tegen Semen dezelfde opstelling probeerde. Toen Job het initiatief eindelijk mocht overnemen, verzaakte hij dit en koos voor de passieve verdediging. Dat kwam hem duur te staan: na afwikkelingen had zijn tegenstander plots een eeuwige penning op het bord en kon Job niet anders dan zijn ondergang te accepteren. 2-3


29.h4?? Td2 en wit kan zijn stukken niet meer vrijspelen. 0-1

Aan bord 6 trof Joey Internationaal Meester Frans Borm (2109). Vanuit een Najdorf kon Joey ervoor kiezen complicaties op te zoeken met een opmars van de f-pion. Toen hij hiervan afzag bleef de partij in evenwicht en werd na niet al te lange tijd in remise besloten. 2,5-3,5.


Vooraan in beeld speelt Joey een prima partij tegen titelhouder Frans Borm

Rick had vandaag besloten de hoofdvarianten te vermijden door met 1.b3 te openen. Met wit kon hij zich dit, naar eigen zeggen, wel veroorloven. En zo bleek: na zijn gebruikelijke positionele getover staat wit ineens goed. Joey vertelde me dat hij zwart wel lekker vond staan elke keer als hij zijn rondje langs de borden maakte. Bij het laatste rondje sloeg de evaluatie ineens om: Rick stond als gebruikelijk totaal gewonnen. 3,5-3,5.

Op mijn (Daniëls) eigen bord kreeg ik precies wat ik wilde: een manoeuvreerpartij vanuit de Pirc. Ik veroorloofde me een zetje te veel op de koningsvleugel, waardoor ik even achter de feiten aan leek te lopen. Toen ik plots toch aanvalskansen kreeg, deed ik wéér net een rustig zetje te veel. Nog één verzuimde kans om de partij te kantelen later was de boot vertrokken: driemaal is immers scheepsrecht. Mijn tegenstander, Ewoud de Groote (2223), maakte het goed af. 3,5-4,5.Maurits op zijn rechtmatige plaats

Wilmar en Ansh hielden het die middag het langst vol. Met de zwarte stukken trakteerde Wilmar zijn tegenstander op het Benkogambiet, maar die laatste leek niet onder de indruk. Wit koos de kritische variant waarbij wit zijn rokade opgeeft om stukkenruil te forceren. Hoewel Wilmar zodoende een pion achterbleef, wist tegenstander Rein Brouwer (2019) niet te profiteren. Waar en hoe hij dat had moeten doen is mij ook niet geheel duidelijk, dus chapeau voor Wilmar die steeds het evenwicht behield. 4-5 voor de tegenstander inmiddels.

Tegen zijn sterke tegenstander met zo’n 200 elopunten meer leek Ansh weer eens op zegetocht tot hij naar eigen zeggen niet de meest kritische variant koos. Zijn tegenstander nam het initiatief van hem over en kreeg het loperpaar en een pluspion. Dat bleek echter niet genoeg; Ansh bleef kalm en had (iets wat weghad van?) een vesting op het bord met paard, loper en toren tegen een toren met loperpaar. Hoewel hij een kans miste om een pionnetje mee te snoepen, hield de vesting stand en moest tegenstander Jesper de Groote (2230) berusten in remise. Hoewel een knappe prestatie betekende dit dat het team met een krappe nederlaag (4,5-5,5) zonder matchpunten naar huis moest.

 


Ansh hield in Bussum zijn sterke tegenstander knap af

Omdat de ene helft van het team andere verplichtingen had, eindigde de andere bij één der Italiaanse restaurants. Dat het daar mocht smaken was voor de resterende vijf welkome troost voor een match die weer eens nét niet onze kant op viel. Op zaterdag 27 november krijgen we thuis tegen Krimpen een herkansing. Komt dat (op vertoon van een legitieme QR-code) zien!

(Nagekomen bericht. N.a.v. de nieuwe C-maatregelen van 12 nov is geen publiek meer toegestaan bij sportwedstrijden.)

 

-Daniël ZevenhuizenDe uitslagen