Online activiteiten op Lichess

Elke vrijdagavond online schaken:

Teampagina Senioren (20:00 - 22:00 uur): https://lichess.org/team/schaakvereniging-spijkenisse
Teampagina jeugd (18:30 - 19:30 uur) : https://lichess.org/team/sv-spijkenisse-jeugdafdeling
In de drukke schaakagenda was gelukkig nog een gaatje gevonden voor onze RSB Bekermatch in en tegen Maassluis.
Zij spelen in de tweede klasse RSB, dus dat zou toch een makkie moeten worden?

Ons team bestond uit Maurits, Wilmar, Steven en allesschaker Erik (hij lijkt een beetje overschaakt te raken), gemiddelde rating 2062, terwijl Maassluis een gemiddelde rating van 1880 achter de borden bracht, bijna 200 punten verschil……

De loting ging dit keer wel goed, Maurits trok de witte pion en mocht aan het eerste bord proberen het eerste-zet-voordeel uit te buiten.  En toen kon de strijd beginnen!

Door de loting mocht ook Wilmar aan bord 3 de witte stukken hanteren. Hij kreeg de Aljechin-verdediging tegen zich, een opening waarmee hij toch redelijk goed bekend is. Toen ik echter mijn eerste rondje langs de borden maakte, was hij al snel een pion kwijt geraakt en zat hij hoofdschuddend achter het bord. Hij probeerde nog van alles, kreeg zelfs nog een goede kans (21. cxd6! ) die hij helaas niet benutte. Zijn tegenstander speelde het vervolgens erg goed met diverse tactische finesses en kon het eerste punt voor Maassluis bijschrijven.

Ook aan het vierde bord ging het niet helemaal Hosanna. Last-minute-invaller Steven  (wederom heel veel dank daarvoor!) bracht met zijn dame een aantal dreigingen in de stelling, terwijl zijn ontwikkeling nog niet helemaal voltooid was. Zijn tegenstander verdedigde zich goed en had niet al te veel winstambities,  waardoor een loper-paard eindspel op het bord kwam, waarin eerder wit iets beter leek te staan. Een remise was dan ook een goed resultaat.

Hierdoor moest er aan de borden 1 en 2 gewonnen worden. Maurits (in bloedvorm sinds de geboorte van zijn dochter) was op de goede weg en won een pion en kreeg een erg goed eindspel.
Maar Erik was weer aan het worstelen om winstkansen te creëren, dacht heel lang na en hij moest voor zijn gevoel weer langs afgronden gaan. Toch wist hij een gewonnen stelling te bereiken. Zoals zo vaak de laatste tijd was deze weer niet aan hem besteed.
Een verlies aan concentratie, een gebrek aan scherpte, een grote achterstand in bedenktijd en na vele verwikkelingen stonden er twee kale koningen op het bord, remise en een 1-2 achterstand.

Kanjer Maurits had inmiddels een eenvoudig gewonnen toreneindspel bereikt en zijn tegenstander zag af van verdere weerstand.

Eindstand 2-2 en snelschaken met 5 minuten per persoon per partij zonder increment. (achteraf zeiden de spelers van Maassluis dat ze nog nooit met snelschaken in de RSB-Beker waren uitgeschakeld) .
Ons voordeel was wel dat Maassluis moest winnen omdat bij 2-2 de verliespartij in de reguliere wedstrijd aan bord 3 van Wilmar zou komen te vervallen.

Een hele overgang als je net meer dan 3 uur intensief hebben zitten denken, met ruime bedenktijd.
Dat was ook wel te merken aan de kwaliteit van de partijtjes. Wilmar verloor heel snel. Maurits won na een zet of twaalf al een dame en Steven verloor ook.
En toen verzamelde de “hele” Maassluisse en Spijkenisser schaakgemeente zich om het bord van Erik die met wit als een zombie zat te schaken na zijn remisepartij. Meer op gevoel dan met een koelbloedig kil calculerend schaakbrein.

Maar ook zijn tegenstander bleek niet al te fris meer te zijn. In de laatste minuut verdwenen de zwarte stukken en pionnen plotsklaps bij bosjes van het bord en voordat ik me kon gaan verdiepen in matzetten met toren en dame gaf mijn tegenstander zich gewonnen.
Ook de snelschaakmatch kwam hiermee op 2-2 en door de vermaledijde regel dat er dan een bord afvalt in de reguliere wedstrijd , was Spijkenisse toch de triomfator.
Met bloed, zweet en tranen…….

Op naar de volgende ronde, tegen de winnaar van het duel Moerkapelle – Krimpen aan den IJssel. Daarin zal er wel beter gespeeld moeten worden door de Spijkenisser gladiatoren! (Met uitzondering van Maurits natuurlijk)

De gedetailleerde resultaten:
   Maassluis              1880 - Spijkenisse               2062 2  - 2    2  - 2
1. Martin van der Hidde z 1972 - Maurits van der Linde   w 2220 0  - 1    0  - 1
2. Jos Kruidenier       w 1884 - Erik Both               z 2165 ½  - ½    0  - 1
3. Marcel Bergen        z 1849 - Wilmar Meijer           w 1997 1  - 0    1  - 0
4. Michael Kroes        w 1816 - Steven de Wilde         z 1864 ½  - ½    1  - 0
Verslag Maassluis: https://schaakverenigingmaassluis.blogspot.com/2019/12/spijkenisse-stoot-maassluis-uit-de-beker.html