Maandag 20 januari verzamelde het RSB bekerteam zich ruim op tijd in het clublokaal ‘de Pannekoe' in Krimpen a/d IJssel. Ondertekende was ditmaal niet opgeroepen, er waren vier topspelers beschikbaar, maar had zich wel opgeworpen als teamleider. Zodoende kon vaste teamleider Erik Both zich concentreren op zijn partij. Nadat wedstrijdleider Theo Heukels de gebruikelijke plichtplegingen had gedaan kon de wedstrijd een paar minuten na 20:00 uur beginnen. Ik had bij de toss zwart aan bord 1 voor ons team ‘getrokken'.

De wedstrijd:

Maurits van der Linde speelde op het eerste bord tegen PK-A kampioen Harold van Dijk. Er kwam een Sorensen verdediging op het bord (1. e4 e5 2. d4 exd4 3. c3 d5 4. exd5 Pf6 …). De witspeler probeerde aanknopingspunten te vinden en Maurits leek in de problemen. Sterk middenspel zorgde ervoor dat eerder zwart dan wit beter stond. De computer gaf op enkele punten betere voortzettingen voor zwart, maar Maurits speelde op controle hetgeen resulteerde in een remise-stelling (½ - ½).

Vanuit Nijmegen ‘ingevlogen’ op bord 2 speelde Daniël Zevenhuizen tegen Wiggert Pols. Na een gelijkmatig Reti-opening ging zwart voortvarend aan de slag om ruimte te pakken op de witte damevleugel. Zwart kwam heel goed te staan en dwong Daniël tot een kwaliteitsoffer. Aangezien deze dat op de handigste manier deed werd de stelling uitermate complex. Zwartspeler Pols had nog ruim 20 minuten op de klok, onze speler op een gegeven moment alleen de 15 seconden increment. In plaats van de materiaalverhouding direct te herstellen produceerde Daniël de ene na de andere krachtzet. Compliceren leek het motto! Zijn tegenstander raakte de kluts kwijt en moest zich uiteindelijk gewonnen geven (½-1½).

Dat opperste concentratie helpt liet Erik Both zien aan het derde bord. Voor de derde keer in één jaar kreeg hij Floris Doolaard tegenover zich met wit. Dit keer haalde Erik zijn vertrouwde 1…,g6 op 1. e2-e4 uit de kast. Hij koos voor een overgang naar een normale Pirc en zijn tegenstander speelde de opening niet al te ambitieus. Na 9…, b7-b5! en de reactie Pxb5 leek de witspeler een tactische grap over het hoofd te hebben gezien. Erik kwam heel goed te staan, 2 pionnen meer en er leek geen vuiltje aan de lucht. De witspeler was nu echter wakker en maakte het onze speler nog heel lastig. Zo lastig zelfs, dat na wat onnauwkeurige zetten wit gewoon remise kon maken. Tijdnood begon hier mee te spelen en Floris ging op zet 41 in de fout. Erik kon al het venijn uit de witte stelling halen en won gedecideerd (½ – 2½).

Restte nog de partij van Désiree Hamelink aan bord 4. Als ik me goed herinner was zij als tweede klaar. Naar mijn idee lukte de witte openingsopzet niet helemaal, waardoor tegenstander Diederik Casteleijn net iets beter uit de opening kwam. Onze speelster kwam echter nauwelijks in gevaar en een remise-aanbod kon worden aangenomen. In eerste instantie twijfelde ik nog, Daniël leek te verliezen en Erik leek zijn goede stelling te laten verzanden. Maar juist op tijd zag ik dat het wel snor zat en fluisterde Désiree het akkoord in. Eindstand: 1-3 Proficiat!

De volgende ronde treffen we het sterke Messemaker 1.