Om de minimale kans op het kampioenschap in de hoofdklasse van de RSB in stand te houden, ging er vrijdag 8 maart een zeer gemotiveerd Spijkenisser achttal naar Rotterdam om de strijd met RSR Ivoren Toren aan te binden.
Omdat de speellocatie van RSR min of meer in het centrum ligt was er dit keer voor gekozen om met de metro te gaan. Met uitzondering van Maurits die met de benenwagen kwam en Désiree die door haar privé-chauffeur werd afgezet.
Iedereen was ruim op tijd en omdat het mooie speellokaal in feite een bridgecentrum is, hadden we allemaal onze eigen speeltafel met heus bijzettafeltje voor de consumpties. Heel luxe allemaal.

De wedstrijd begon niet goed. Na maandag ervoor nog mooi te hebben gewonnen met het 1ste viertal, kwam Djad met zwart in een voor hem onbekende openingsvariant terecht. Zijn koning bleef in het midden steken op e7 met een gepend paard op f6 en toen de stelling open kwam, ging hij snel ten onder.

Gelukkig had Désiree spekpannenkoeken gegeten en nam ze als toetje een aantal pionnen van haar tegenstander in ontvangst waarna deze gedesillusioneerd opgaf:

Een remise van Fabian (partij is niet uit evenwicht geweest) en tamelijk kansloze nederlagen van Steyn (tegen oud-lid Wil Sparreboom) en Erik (Heel veel niet gezien en op een gegeven moment weer te veel gekeken naar niet aanwezige winstmogelijkheden in plaats van te verdedigen. Dat werd keihard afgestraft.) bracht ons op een 1,5 – 3,5 achterstand.

Gelukkig deed Rob wat terug na een moeilijk in te schatten partij. Hij leek in de opening slechter te staan maar een ver opgerukte vrijpion leverde hem materiaal op.
Toen zijn materiële voordeel was opgelopen tot een volle toren hield zijn tegenstander het voor gezien:

En ook Maurits zette zijn tegenstander onder druk na zich vrij geworsteld te hebben (achteraf bleek zijn tegenstander een moeilijk te vinden winst te hebben gemist) en hij wist in een dame eindspel de winst naar zich toe trekken. Technisch mooi afgemaakt!

Toen hing het af van de partij van Wilmar, die twee torens, een vrijpion en een paard tegen dame en paard (plus nog wat pionnen) had en in feite verloren stond.

Ik weet niet of zijn tegenstander remise door zetherhaling had kunnen afdwingen, maar dat deed hij niet (en ook een remiseaanbod sloeg hij af?).
Integendeel, hij dacht te lang na en overschreed in een moeilijk te beoordelen stelling de bedenktijd.
En toen was Wilmar de matchwinner en stond het een beetje onverwacht toch nog 4,5 – 3,5 voor ons!

Door deze nipte en wellicht niet geheel verdiende zege kan teamleider Erik nog steeds blijven dromen van zijn eerste kampioenschap als teamleider…..

Om deze droom uit te laten komen moeten we op vrijdag 29 maart, thuis in de Boekenberg, in elk geval zelf winnen van het niet misselijke Charlois Europoort!
Daarnaast zijn we ook nog afhankelijk van de resultaten van twee andere wedstrijden.

Wanneer worden we kampioen?

1. Krimpen speelt gelijk of verliest van Messemaker (maandag 25/3)
2. Dordrecht verliest van het al gedegradeerde Shah Mata (dinsdag 26/3)
3. Wij winnen van Charlois Europoort (vrijdag 29/3)

Ik weet niet of er gegokt kan worden op dit scenario, maar ik denk dat je daarmee veel geld kunt verdienen!

De gedetailleerde uitslag:
RSR Ivoren Toren 1         1915 - Spijkenisse 1           1984 3½ - 4½