Online activiteiten op Lichess

Elke vrijdagavond online schaken:

Teampagina Senioren (20:00 - 22:00 uur): https://lichess.org/team/schaakvereniging-spijkenisse
Teampagina jeugd (18:30 - 19:30 uur) : https://lichess.org/team/sv-spijkenisse-jeugdafdeling

Zo moeilijk als Spijkenisse 1 het in de KNSB heeft en moet vechten voor lijfsbehoud, zo goed presteert Spijkenisse 1 in de RSB.
Natuurlijk aardig wat stapjes lager in de schaakhiërarchie, maar toch altijd leuk om mee te draaien in de top op regionaal niveau!

Na drie overwinningen kwam op 13 december het onderaanstaande maar zeker niet zwakke Messemaker op bezoek in de Boekenberg. Tenminste gedeeltelijk.
Want met het oog op de KNSB ronde van 14 december waren er al twee partijen vooruit gespeeld. En een Messemaker speler (Bottenberg) had zich op het laatste moment afgemeld wat Wilmar aan bord 2 een gratis punt opleverde.

We begonnen derhalve met een voorsprong van 3-0, want Maurits had de week ervoor weer een prima tactisch scherpe partij opgeleverd.

En ook Ansh had zijn debuut in de RSB-Hoofdklasse opgeluisterd met een overwinning. Helaas is de notatie van deze partij verloren gegaan voor het nageslacht. Maar toch een compliment voor zijn mooie aanvalsoverwinning! Goed gedaan Ansh!

Een luxe, deze 3-0 voorsprong, maar hierdoor kon Messemaker wel hun opstelling tactisch aanpassen en ze hadden dit keer ook nog de sterke Ypma ingevlogen.
Met uitzondering van Steyn, hadden we op de resterende borden in ratingtheorie een sterkere tegenstander.

Gelukkig deed Steyn wat er van hem werd verwacht. Hij stond al snel erg goed en ik had er alle vertrouwen in. En ook onze Dees is met wit natuurlijk bijna niet te kloppen, zodat ik haar vroeg om remise aan te bieden zodra Steyn had gewonnen.
Zo gezegd, zo gedaan. Steyn opende de stelling tegen de niet gerokeerde zwarte koning en toen bezweek zijn tegenstander al snel onder de druk.

Een remise bij Désiree en we hadden de matchpunten al binnen (4,5-0,5).

Rob stond erg passief, maar kreeg van zijn tegenstander zomaar een pion en toren aangeboden (twee keer zelfs). Beide spelers zagen het niet, een bijzonder geval van wederzijdse schaakblindheid. Het toreneindspel was in theorie wellicht nog wel ergens remise, maar uiteindelijk kon Rob het niet houden.

Ook Fabian verloor, hij bezorgde zijn tegenstander een dubbelpion, maar de twee paarden van zijn opponent waren erg gevaarlijk, terwijl Fabian geen actief tegenspel had en slechts kon afwachten en verdedigen. Dat deed hij heel lang heel goed, maar op een gegeven moment was hij toch tureluurs gedraaid door het paard en kon zijn tegenstander de partij beslissen met een mooie matcombinatie.

Zelf was ik zoals zo vaak het laatste bezig. Een frivole openingsopzet met h7-h5 en Lh3 resulteerde in een iets mindere stelling.
Voordat ik op de damevleugel werd weggespeeld wist ik gelukkig aan de andere kant toch nog aanvalskansen te creëren.
Al speelde ik het een beetje laf, ik ging zelfs een keer voor remise door eeuwig schaak (dat deed pijn). Maar soms heiligt het doel de middelen, zeker als je 3-0 voor staat.
Het werd nog een spannend eindspel, dat zoals gepland in remise eindigde.

En dat bracht de eindstand op 5-3, geen 7-1 dit keer, maar toch een goed resultaat:

Spijkenisse 1           2014 - Messemaker 1847 1       1957 5  - 3
1. Erik Both               2165 - Peter Ypma              2319 ½  - ½
2. Wilmar Meijer           1997 - NO                           1  - 0 Regl.
3. Maurits van der Linde   2220 - Jeroen Eijgelaar        1835 1  - 0
4. Desiree Hamelink        2117 - Erik Hennink            2151 ½  - ½
5. Fabian van Buuren       2003 - Arjan van der Leij      2034 0  - 1
6. Steyn de Lange          1875 - Zoran Zekusic           1635 1  - 0
7. Rob Kalkman             1862 - Leen de Jong            1938 0  - 1
8. Ansh Jakhari            1874 - Frank Michielen         1789 1  - 0

Hierdoor staan we nog altijd fier bovenaan, al hebben we wel iets aan bordpunten ingeleverd:
   Hoofdklasse          N  Mp Bp  1  2  3  4  5  6  7  8
1. Spijkenisse 1        4  8  24  x  5  .  .  .  7  7  5
2. Dordrecht 1          4  6  21  3  x  6½ .  5½ .  6  .
3. Charlois Europoort 1 4  6  20½ .  1½ x  6½ 6  .  .  6½
4. Fianchetto/HZPS 1    4  4  15  .  .  1½ x  .  4  4  5½
5. RSR Ivoren Toren 1   4  4  15  .  2½ 2  .  x  5½ 5  .
6. Krimpen a/d IJssel 1 4  3  12½ 1  .  .  4  2½ x  .  5
7. De IJssel 1          4  1  10  1  2  .  4  3  .  x  .
8. Messemaker 1847 1    4  0  10  3  .  1½ 2½ .  3  .  x

We gaan nu met winterstop, pas op donderdag 8 februari 2020 mogen we weer aan de bak, uit tegen Fianchetto in Schiedam. Ik heb beloofd om als we deze wedstrijd winnen lopend naar huis te gaan. Maar eerst even bijkomen van al dat geschaak de afgelopen weken en genieten van onze koppositie!