Online activiteiten op Lichess

Elke vrijdagavond online schaken:

Teampagina Senioren (20:00 - 22:00 uur): https://lichess.org/team/schaakvereniging-spijkenisse
Teampagina jeugd (18:30 - 19:30 uur) : https://lichess.org/team/sv-spijkenisse-jeugdafdeling

Het lijkt al weer een hele tijd geleden, maar op vrijdag 6 maart (min of meer in het pré-Coronatijdperk wat Nederland betreft) stond de “topper” Charlois Europoort 1 – Spijkenisse 1 op het programma.
We hadden een matchpunt voorsprong zodat 4-4 een prima resultaat zou zijn.
Temeer daar Charlois Europoort de vervelende gewoonte heeft om in topwedstrijden spelers op te stellen die nog niet eerder hebben meegedaan, maar wel een hogere rating hebben dan de basisspelers. Ook dit keer vielen er twee 2200+ spelers in.
Maar goed, niet gezeurd, wel een beetje getreurd, maar het is niet tegen de reglementen en dit jaar was Roger Meng thuis gebleven, dus dat viel nog mee.

In een matige ambiance (daar is de oude man weer, ik weet nog van vroeger welk schaakmekka de kantine bij metrostation Slinge was, waar vele nationale schaaktoppers hun partijtje speelden), met 3 Spijkenisser supporters (Pa en ma Jakhari en Gijsbert Looij) en 3 andere Charlois Europoort leden waaronder Zhi Yan Fan als wedstrijdleider en barman, werden de klokken aangezet en kon de strijd beginnen..

Op papier was het een topper, in werkelijkheid is er helaas geen moment sprake geweest van wedstrijdspanning. Wellicht wilden we ook wel te veel en vooral te snel.
Wilmar speelde een scherpe variant van de Caro-Kann tegen een snel en sterk spelende tegenstander. Een zinloze uitval met het paard naar g5 leidde al snel tot een onhoudbare stelling.
Ook Rob trok weer opgewekt ten aanval, dit keer was het echter zijn tegenstander die een onstuitbare mataanval opzette en gedecideerde afmaakte.
Ondertussen zat Richard te zweten tegen Michel de Wit (aan bord 6 !, tja, Bob Dylan zong het al in de zestiger jaren, times they are changing) in een theoretische variant die hij niet kende. Michel dacht niet echt lang na, deed niet veel meer dan druk houden op achtergebleven pionnen op e6 en c6 en liet Richard bijna al zijn bedenktijd gebruiken. Dat kon niet anders leiden dan tot een snelle ineenstorting.

In een mum van tijd stond het zodoende 0-3 wat Erik met zwart ertoe bracht om na een wat dubieuze opening de verdedigende stellingen te verlaten en iets van een aanval op te zetten, die koelbloedig door Tobin Lecomte werd afgeslagen. Ik miste nog een kansje op gelijkspel, maar toen de dames noodgedwongen van het bord verdwenen, ging ik al snel aan mijn positionele zwaktes ten onder.
De nederlaag werd een feit doordat Maurits het uiteindelijk niet kon bolwerken tegen de sterke Julian van Overdam (wel een basisspeler, een echte verenigingsman!)
Maurits kreeg zeker wel kansen en gaf ze ook weg, maar het was allemaal te ingewikkeld, in elk geval voor mij, oordeelt u zelf:

Daarmee was de gifbeker nog niet leeg…..
Fabian offerde twee stukken voor een toren en een pion (en twee mooie vrijpionnen op de a- en b-lijn, dat moet gezegd worden). Op “gevoel” zei hij na afloop van de partij. Jammer genoeg (of juist fijn) is rekenen echter een essentieel onderdeel van ons edele schaakspel en dat deed zijn tegenstander beter dan onze Faab.

Tussenstand 0-6 en een “Whitewash” dreigde.

Maar gelukkig was daar onze steunpilaar Désiree die ons voor deze afgang behoedde. Net als vorige seizoen speelde ze met zwart tegen Gijsbert (Kamerman). Ze was trouwens de enige Spijkenisser speler met een ratingoverwicht. Desondanks ging de partij heel lang gelijk op, tot onze Dees in de uitvluggerfase weer eens de gelegenheid kreeg om één van haar kernkwaliteiten te etaleren, het kleine doch o zo gemene tactisch trucje.
De partijnotatie van dat partijgedeelte is helaas niet beschikbaar gegaan, maar het stond ongeveer zo:

De pijn werd nog meer verzacht door een zege van ons jongste teamlid Ansh. In een partij waar vooral in tijdnood van alles gebeurde (pionnen geofferd, stukken weggegeven of juist niet geslagen, eeuwig schaak ontweken als verliespoging) trok Ansh uiteindelijk aan het langste eind en zette zijn tegenstander mat:

En dat bracht de eindstand op 2-6, ook nog eens slecht voor ons bordpuntensaldo:

Charlois Europoort 1    2136 - Spijkenisse 1           1993 6  - 2
1. Julian van Overdam      2410 - Maurits van der Linde   2220 1  - 0
2. Robin Lecomte           2248 - Erik Both               2165 1  - 0
3. Kambiz Sekandar         2203 - Wilmar Meijer           1997 1  - 0
4. Gijsbert Kamerman       2021 - Desiree Hamelink        2117 0  - 1
5. Hans Uitenbroek         2068 - Fabian van Buuren       2003 1  - 0
6. Michel de Wit           2185 - Richard Koopman         1709 1  - 0
7. Henk van der Velde      2058 - Rob Kalkman             1862 1  - 0
8. Eduard Smits            1891 - Ansh Jakhari            1874 0  - 1
Door deze grote nederlaag is het kampioenschap ineens erg ver weg. Niet alleen zijn we inmiddels op matchpunten door Charlois Europoort gepasseerd, maar ook Dordrecht is ons door een beter bordpuntensaldo voorbij gegaan.
In theorie kan het nog wel, maar laten we eerst maar eens afwachten of en wanneer de laatste ronde überhaupt gespeeld gaat worden….

De stand is nu:
   Hoofdklasse          N  Mp Bp  1  2  3  4  5  6  7  8
1. Charlois Europoort 1 6  10 31  x  1½ 6  6½ 6  .  6½ 4½
2. Dordrecht 1          6  9  31½ 6½ x  3  .  5½ 4  6½ 6
3. Spijkenisse 1        6  9  30  2  5  x  4  .  7  5  7
4. Fianchetto/HZPS 1    6  6  23  1½ .  4  x  4  4  5½ 4
5. RSR Ivoren Toren 1   6  6  23  2  2½ .  4  x  5½ 4  5
6. Krimpen a/d IJssel 1 6  6  22½ .  4  1  4  2½ x  5  6
7. Messemaker 1847 1    6  1  15½ 1½ 1½ 3  2½ 4  3  x  .
8. De IJssel 1          6  1  15½ 3½ 2  1  4  3  2  .  x