“Wat in het vat zit verzuurt niet” zegt men wel eens, maar mijn hoop was dat door het verslag van de uitwedstrijd van Spijkenisse 1 tegen RSR Ivoren Toren 1 een aantal weken uit te stellen de tijd de wrange smaak van onze nederlaag iets zou verzoeten.
Een beetje gelukt, maar ik werd toch niet helemaal vrolijk toen ik een aantal partijfragmenten weer eens aan een nadere studie onderwierp.
Ondanks dat, toch een verslag van deze (voorlopig?) laatste wedstrijd van het seizoen. Dat hoort nu eenmaal bij de taak van een teamleider, zowel in goede als in slechte tijden …… Lees en huivert!

Na twee thuisnederlagen trokken op vrijdagavond 12 november de spelers van Spijkenisse 1 in de derde ronde vol revanchegevoelens richting Rotterdam naar (weer) een nieuwe speelzaal van RSR Ivoren Toren.
De meesten met het openbaar vervoer, sommigen met de auto en een enkeling (Maurits) zelfs op de fiets!
Steunpilaar Fabian had zich helaas afgemeld, maar in de persoon van aanstormend talent Job Verheul hadden we een waardige vervanger. Iedereen was op tijd en de strijd om de eerste overwinning van het seizoen kon beginnen.

Helaas begon de wedstrijd niet al te best voor ons, Steyn zette met wit zijn partij ambitieus op, bracht een interessant stukoffer wat hem een kwaliteit en een pion tegen twee stukken opleverde. Zijn tegenstandster verdedigde zich goed en er ontstond een scherpe stelling, waarin diverse stukken “hingen”. Een stukkenruil met de “verkeerde” toren bracht hem echter op een paard achterstand i.p.v. een pion voorsprong. Teleurgesteld moest hij opgeven.

Rob speelde weer een hyperscherpe partij. Met zwart gooide hij de pionnen voor zijn koning naar voren, gelukkig profiteerde zijn tegenstander niet waardoor Rob wellicht zelfs gewonnen kwam te staan. Beide spelers hadden een toren en een loper (van verschillende veldkleur) wat de remisemarge erg groot maakte. Rob probeerde van alles maar zijn tegenstander gaf geen krimp en verdedigde zich hardnekkig. Toen de torens en een gevaarlijke vrijpion van het bord gingen was het potremise.

RSR Ivoren had de opstelling een beetje tactisch aangepast. Niet geheel onverwacht, maar wat moet je daar als teamleider mee ? Wellicht een beetje te optimistisch gezien het spel van bijvoorbeeld ondergetekende, maar uitgaan van eigen kracht is nog steeds het devies.
Hierdoor trof Wilmar aan bord 3 de speler met de hoogste rating, wat hem niet belette een dijk van een partij te spelen. Hij zette zijn tegenstander helemaal vast, maakte mooi gebruik van de open c-lijn en haalde een verdiende en gestroomlijnde overwinning binnen. Hoogtepuntje van de avond!

Helaas was toen voor Spijkenisse de koek een beetje op.

Aan bord 1 met wit, zette pseudo-wielrenner Maurits zijn opponent direct vanuit de opening onder zware druk en kreeg zelfs een winststelling op het bord. Hoewel niet eenvoudig te zien.
Toen hij deze kans liet liggen en hij niet op tijd overschakelde (kapotte derailleur? ) op de verdediging worstelde zwart zich los en die maakte mooi gebruik van de onderontwikkeling van Maurits (zijn stukken). Met een dame minder probeerde Maurits het nog even voor het team, maar dit was kansloos en toen stonden we al met 1-3 achter.

De rampspoed vervolgde zich aan bord 4 waar invaller Job met zwart een bekend pionoffer over zich heen kreeg. Lang verdedigde hij zich erg goed, gebruikte traditioneel wel veel bedenktijd en bezweek uiteindelijk onder de druk en verloor beslissend materiaal.
En ook Erik (mio dus) aan bord 2 met zwart had een zware avond tegen een speciaal geprepareerde tegenstander die zoals verwacht zijn partij erg degelijk opzette. Met veel kunst- en vliegwerk overleefde ik wederom een matige opening en begon ik weer op zoek te gaan naar mogelijke maar niet aanwezige winstpaden.
Totdat ik diep in gedachten verzonken na het toiletbezoek te snel de bocht nam en met mijn hoofd tegen een glazen afscheiding liep. Gelukkig viel het mee, een lichte bloedneus en een bult op mijn voorhoofd. Het zal er niets mee te maken hebben gehad (mijn tegenstander speelde gewoon erg goed), maar even later stond ik (zwart) helemaal aangekrant:

Dat ik deze stelling nog 25 zetten min of meer wist te overleven, was een prestatie op zich, maar leverde natuurlijk geen punten op L .

Hiermee kwam de tussenstand op 1,5 – 4,5 en waren de belangrijke twee matchpunten voor RSR Ivoren Toren en was de strijd min of meer gestreden, al kwamen er nog wel twee halfjes bij.
Werner scoorde zijn eerste (halve) punt van het seizoen, door scherp rekenen en oppassen voor de tactische trucjes van zijn tegenstander met een op papier lage (oude) rating die zeker niet slecht speelde.
De partij van Richard was iets spectaculairder. Zoals gebruikelijk kwam hij weer prima uit de opening met een pion meer. Jammer genoeg lukt het vaak niet om dit materiële voordeel om te zetten in een overwinning (volgende onderdeel van zijn studieplan), zo ook deze avond.
Hij moest zelfs nog oppassen om niet te verliezen. Een eenzame toren tegen een paard en twee pionnen leek kansloos. Gelukkig wist Richard onder opoffering van zijn toren de twee pionnen te pakken te krijgen en was het remise door onvoldoende materiaal. Goed gevochten!

Eindstand 2.5 – 5.5 voor RSR Ivoren Toren waadoor we nog vaster op de onderste plaats zijn komen te staan. Nul matchpunten en slechts 6,5 bordpunten, met nog slechts 2 rondes te gaan.
Slechts een wonder lijkt ons nog te kunnen redden van degradatie.
Hopelijk komen de teamleden met vernieuwd elan en bruisende nieuwe schaakinzichten uit de huidige lock-down periode en zullen zij vriend en vijand in 2022 nog verrast doen staan!

RSR Ivoren Toren 1

Rating