Na een gelijkspel tegen Krimpen V1 en een overwinning op Krimpen V2 mocht Spijkenisse V1 zich trotse (gedeeld) koploper noemen in klasse 1A van de viertallencompetitie.
Grote vraag was of dit ook zo zou zijn na de topper op vrijdag 29 maart tegen Charlois Europoort V1.
We hadden het thuisvoordeel, een tot op het bot(h) gemotiveerd team (vooral Ismaël die met stip op de KNSB ratinglijst is binnengekomen met een rating van 2017, dat is heel andere koek dan de 1200 die de afgelopen maanden achter zijn naam stond)
Er was weer een betrouwbare wedstrijdleider in de persoon van duizendpoot en één van steunpilaren van de vereniging Werner Hubner, zodat niets een leuke en spannende wedstrijd in de weg stond.
Voorwaarde was natuurlijk wel dat er ook een tegenstander zou zijn en die lieten nog wat op zich wachten, maar druppelden één voor één binnen met als laatste, invaller en oude bekende (voor mij uit mijn korte Shell schaakperiode) Ruud Kok.
Altijd verrassend met welke spelers Charlois Europoort in het strijdperk treedt, ik had me geestelijk voorbereid op Julian van Overdam en/of Michel de Wit, maar dat bleek dit keer mee te vallen.
Na het fluitsignaal van referee Werner werden de klokken in werking gezet en kon de strijd beginnen.

Met uitzondering van Ismaël Woudt die reikhalzend uitkeek naar zijn tegenstander en de tijd moest doden met snelschaken tegen Ansh.
Zodoende begon hij als laatste aan zijn partij, maar hij was wel als eerste klaar!
Met wit voerde hij de druk al snel op en zijn tegenstander liet een paard op a5 verdwalen.
Een bekend gezegde luidt:  “Een paard aan de rand is een schand“ (“riskant” schijnt tegenwoordig didactisch meer verantwoord te zijn) en dat bleek ook in deze partij.
Toen alle vluchtwegen waren afgesloten kon Ismaël met b2-b4 het edele ros arresteren. Zijn tegenstander vocht voor het teambelang nog lang door, het resultaat was echter een zege voor Spijkenisse.

Richard Koopman met zwart had het inmiddels erg zwaar. Zijn opponent had allerlei vervelende dreigingen en ook positioneel voordeel. Met kunst- en vliegwerk en diep nadenken  wist Richard echter de stelling in evenwicht te houden en toen zijn tegenstander vreemd genoeg afwikkelde naar een stelling met slechte loper tegen sterk paard (voor Richard) begon ik te hopen op nog een puntje voor ons.
Te meer daar ik er vrij zeker van was dat we een soortgelijke stelling een aantal jaren geleden op een training hadden behandeld met onder andere als vuistregels: Koning activeren, vrijpion maken, activiteit tegenstander inperken en haast je niet!  .

De stelling was ongeveer zo en ter lering ende vermaeck heb ik Stockfish 14 de stelling eens tegen zichzelf laten uitspelen (beetje lui natuurlijk, haha):

Helaas had de voorgaande fase Richard zo veel tijd en energie gekost dat hij in de beperkte bedenktijd al die wijze lessen niet kon toepassen. De witte a-pion rukte op naar a5 en legde de zwarte pionnen vast. Toen de witte loper zelfs ongestraft naar g8 kon komen en pion h7 verorberen, was het pleit snel beslist met de verre witte h-pion.
Jammer, een gemiste kans (maar wel leerzaam natuurlijk, zeggen ze dan achteraf …. )

Toen lag de druk volledig op de topborden.
Rob Kalkman had met wit een iets betere pionnenstructuur maar in en dubbel toreneindspel zag ik niet veel winstkanskansen. Een remise aanbod van zijn tegenstander werd geweigerd, maar ik (Erik) zag niet echt winstkansen, maar ineens zag ik vanuit een ooghoek (ik zat weer erg te zweten door weer een ingewikkelde partij van mezelf) dat er een pionneneindspel op het bord stond dat gewonnen voor Rob leek.
Rob had echter zo veel vertrouwen in zijn kopman en teamleider (of hij vertrouwde het zichzelf niet helemaal en wilde geen risico lopen)  dat hij plotsklaps uit eigener beweging remise aanbood en dat vredesoffer accepteerde zijn tegenstander maar al te graag.
Ook weer een beetje jammer, en een tussenstand van 1,5 – 1,5.

En ja, u raadt het al, wie was er toen weer als laatste bezig? Ondergetekende natuurlijk.
Voor de verandering had ik maar weer eens teruggegrepen op mijn oude vertrouwde 1. g7-g6 . Maar erg goed verliep dat niet.
Door een positionele fout kwam ik in een wurgstelling terecht waar mijn tegenstander Lendert van den Ouden als een boa constrictor langzaam maar zeker de touwtjes strakker aantrok.
Tijd om chaos te creëren en dat lukte wonder boven wonder. Ik verloor een pion, kreeg echter actief spel op de damevleugel, kreeg een vrijpion, won een pion terug en nog eentje.
Een stukwinst liet ik aan mij voorbij gaan (niet gezien en nu konden we nog 15 zetjes extra spelen, heerlijk die lange partijen met tijdnood, ahum), maar ik kreeg wel een vrije h-pion.
Na dameruil resteerde een heel goed eindspel dat een vroegtijdig kende doordat wit een stuk in de aanbieding deed.

Eind goed al goed, 2,5 – 1,5 voor ons, zeker verdiend, er had nog wat meer ingezeten (maar ook minder) en de koppositie behouden.

We moeten nog één wedstrijd spelen (op donderdag 19 mei tegen Asthapada V1) terwijl concurrent Krimpen aan den Ijssel V1 er nog twee te gaan heeft.
Spannend allemaal (en supporters zijn natuurlijk altijd welkom op 19 mei, even met de fiets de brug over en u kunt genieten van spanning en sensatie! )

De gedetailleerde uitslag:

Spijkenisse V1         Rating            Charlois Europoort V1        Rating

Both, Erik                  2157               Ouden van den, Lendert    2102     1 - 0

Kalkman,  Rob         1814               Kamman, Albert                   1924   ½ - ½

Koopman, Richard  1801               Holwijn, Melvin                    1908     0 - 1

Woudt, Ismaël          1200               Kok, Ruud                            1423     1 - 0

Gemiddelde Rating:            1743               Gemiddelde Rating:                        1839   2½-1½