Goedgemutst en bijna allemaal veel te vroeg kwamen de Spijkenisser teams op zaterdagmiddag 2 maart aan op locatie. Zowel SVS1 als SVS2 speelden die dag hun KNSB-wedstrijd uit in Sliedrecht. Halverwege het seizoen wisten wij van Spijkenisse 1 dat we in ieder geval één wedstrijd zouden moeten winnen: die tegen Sliedrecht. De vereniging worstelt deze periode met het bij elkaar houden van een gedegen basisopstelling. Ook in hun thuiswedstrijd tegen ons eerste had het team namelijk menig invaller nodig. Toch was de einduitslag niet aan hun invallers te wijten, die naar mijn weten goed gescoord hebben. Twee van onze sterkste spelers—Semen en Maurits—werden door de Sliedrechtse invallers zonder al te grote problemen op remise gehouden. Gelukkig voor ons viel de beslissing op de andere borden wél onze kant op.

Hier volgt het wedstrijdverslag op bordvolgorde, te beginnen met ondergetekende. Als teamleider vond ik dat ik eens het goede voorbeeld moest geven door aan de eerste tafel plaats te nemen…

 

Bord 1: Daniël Zevenhuizen – Jerry van Rekom, 1-0

Toen ik de heer tegenover me om zijn naam vroeg en het antwoord kwam—“Jerry van Rekom”—wist ik onmiddellijk wie ik tegenover me had: de auteur van ‘De Leeuw: Het Zwarte Wapen’. Nu heb ik niet echt veel ervaring tegen de Philidor/Zwarte Leeuw-systemen (1.e4 d6 2.d4 Pf6 3.Pc3 Pbd7 enz.). Bovendien speel ik zelf ook weleens vanuit een soortgelijk systeem, waardoor ik respect heb voor de kansen van de ‘passieve’ partij. Daarom ging ik met 1.Pf3 en 2.d4 voor een gesloten opening. Dat heeft me geen windeieren gelegd. Ik pakte de ruimte die me geboden werd en kon op een beslissend moment de pionstructuur ondermijnen. Een koningsaanval bracht daarna een snel einde aan de partij. Voor de toekomst misschien wel leuk eens meer te leren over deze opening. Ook meer leren? Kijk dan de masterclass van Jerry van Rekom!

Zwarte leeuw
De omslag van De Zwarte Leeuw, o.a. geschreven door Jerry van Rekom

 

Bord 2: Bert Terlouw – Semen Minyeyevtsev, ½-½

Semen speelde op bord 2 met zwart tegen Bert Terlouw. Omdat wit de meest principiële varianten ontweek onstond er een  volledig symmetrische stelling, die daarbij ook gemakkelijk speelbaar was. Ik zag daarom ook geen reden om het snelle remise voorstel af te slaan.

 

Bord 3: Ricardo Klepke – Marijn den Hartog, ½-½

Na een periode van afwezigheid speelde onze topspeler Ricardo eindelijk weer een partij voor SVS1. Daarover zei hij het volgende:

“Mijn rentree verliep helaas niet zoals gehoopt. In de opening deed ik een onbedoeld een zetverwisseling, waarna mijn tegenstander (Marijn den Hartog, 2187) ruimte kon pakken en zijn stukken eenvoudiger kon manoeuvreren. Het lukte me vervolgens onvoldoende om het initiatief over te nemen. In de tijdsnoodfase wist ik weliswaar een kwaliteit te winnen, maar vanwege de gesloten pionnenstructuur en de goede coördinatie van mijn tegenstanders stukken, kon ik geen manier vinden om te profiteren van de T + T + L tegen T + L + P. Zodoende zag ik geen andere mogelijkheid dan het remiseaanbod te accepteren.”

 

Bord 4: Arjan van der Leij – Job Verheul, 1-0

Job speelde met zwart tegen Arjan van der Leij. Na een gelijke opening besloot hij met een geïsoleerde d-pion te spelen. De stelling bleef lang in evenwicht, maar toen kwam de tijdnoodfase—en dan gebeuren er soms gekke dingen. Zo bleek ook deze keer, dit maal ten nadele van onze speler. Een pion ging verloren en de hele stelling stortte in.

 

Bord 5: Thijs van Dam – Adrian Mensing, 1-0

Thijs speelde met wit tegen Adrian Mensing. Na een bewogen opening, die de tegenstander opvallende goed beheerste, kreeg Thijs toch het initiatief op de koningsvleugel. Door aanvallend spel en tijdnood bij zijn tegenstander won hij een kwaliteit. Zijn tegenstander wist ondanks deze achterstand toch kansen te creëren. Het bleef lang spannend. Gaat Thijs winnen? Wordt het remise? Of misschien verliest hij wel? Gezien de 3-4 voorsprong voor ons was remise voldoende. De tegenstander wist dit uiteraard ook en zette alles op alles om Thijs mat te zetten. Dat lukte niet. Thijs pende een loper, won deze en daarmee de partij.

 

Bord 6: Robert van Rekom – Maurits van der Linde, ½-½

Maurits speelde met zwart tegen Robert van Rekom—zoon van Jerry aan bord 1 én kersverse vader, opgetrommeld om een invalwedstrijd te spelen. Maurits wist een comfortabele stelling te krijgen, maar de stelling was minder goed dan hij dacht. Door een stukoffer, achteraf gezien incorrect, wist hij 2 vrijpionnen op d3 en c3 te krijgen. Toch moest hij deze ruilen tegen een loper van wit, waardoor een gelijkstaand toreneindspel ontstond. De vrede werd daarom getekend.

Maurits
Maurits (op de rug bezien) en Semen (op voorgrond) kwamen niet verder dan remise

 

Bord 7: Joey Brokaar – Jorik Klein

Joey speelde op bord 7 met de witte stukken tegen oude bekende Jorik Klein. Enkele jaren terug kwam uit dezelfde opzet in de pirc nog een vol punt, dit keer moest met een remise genoegen worden genomen. Na 15 zetten stond Joey op een haar na gewonnen, maar wilde er te snel doorheen. Na een indrukwekkende verdedigende paardendans van zwart, kwam een eindspel met licht voordeel voor zwart op het bord. Toen Jorik remise aanbood, was de keus dan ook snel gemaakt.

 

Bord 8: Wim Pool – Maxim le Clercq

Op bord 8 speelde Maxim met zwart tegen Wim Pool. Er kwam een Engelse opening op het bord die vanaf zet twaalf explodeerde toen wit ging voor een stukoffer tegen drie pionnen. In de daaropvolgende zetten werden aan beide kanten echter enige fouten gemaakt, wat uiteindelijk resulteerde in een kwaliteitsvoorsprong voor zwart. Maxim wist daarnaast één van de lopers van Wim te ruilen, waarna de witte koning erg onveilig kwam te staan. Zowel de f- als h-pion werden op wit afgevuurd en uiteindelijk lag de koningsstelling daardoor open en werd de winst binnengehaald. Maxim was erg blij met het resultaat. Hij gaf wel toe dat het calculerend niet de beste partij was geweest en het dus ook anders kunnen vallen. In ieder geval lekker dat het ten opzichte van vorig seizoen nu wel net goed viel.

 

---

 

En zo wonnen we met 3-5. Dat maakt de stand in klasse 2B voor ons erg interessant. Voorafgaand aan het seizoen hadden we namelijk vernomen dat er een versterkte degradatieregeling toegepast zou worden, waarbij 3 van de 10 teams onmiddellijk degraderen, en nóg een team voorwaardelijk (de slechtste nummer 6 in de tweede klassen).

degradatie
De degradatieregeling

 

Door deze uitslag komen we verder uit de gevarenzone. En niet alleen dat: we doen opeens weer mee om promotie naar de eerste klasse. Nog twee wedstrijden te gaan, waaronder een thuiswedstrijd tegen huidige koploper Philidor Leiden op zaterdag 23 maart. Komt dat zien!

 

Zie hier de huidige stand in klasse 2B.

Lees hier het verslag van Sliedrecht.