Inloggen

Inloggen

Met een kersverse teamleider, in de persoon van Martin Verheul, werd Spijkenisse 1 voor het eerst in lange tijd op pad gestuurd. De bestemming was Blerick, waar de eerste van vele sterke tegenstanders in klasse 1B op ons wachtte. Naast een nieuwe teamleider dit jaar ook twee nieuwe spelers, die voor verdere verjonging zorgen: Job Verheul en Thijs van Dam.

De eerste uren leek een spannende wedstrijd te ontstaan, met een licht overwicht voor de onzen. Richting de tijdnoodfase, na een kleine 3 uur spelen, vielen er echter ineens rake klappen.
Het spits werd afgebeten door Wilmar op bord 8. Na het spelen van de gebruikelijke openingszetten bleek Wilmar een stuk beter uit de voeten te kunnen met de thema's die op het bord waren ontstaan. Een klein voordeeltje ontstond en werd snel uitgebouwd tot het eerste punt van de dag: 0-1.

Het tweede punt kwam, zoals we inmiddels bijna normaal gaan vinden, van kopman Rick. Bij het uitkomen van de opening had Rick net iets meer aanknopingspunten dan zijn tegenstander, zeker na een centrale breuk die enkele zwaktes blootlegde. Toen zwart bij licht nadeel ook nog besloot een pion aan Rick cadeau te doen, was de partij snel beslist en kon ook de 0-2 worden genoteerd.

Vanuit het RSB bestuur is lange tijd gehoopt op versoepelingen van de Corona-maatregelen, zodat het spelen van de RSB competitie in seizoen 2020-2021 mogelijk zou zijn. Vorige week is er op de persconferentie van het kabinet een avondklok aangekondigd die afgelopen weekend in is gegaan.


lees verder op http://r-s-b.nl/nieuws/rsb-competitie-2020-2021-definitief-afgelast/

Het lijkt al weer een hele tijd geleden, maar op vrijdag 6 maart (min of meer in het pré-Coronatijdperk wat Nederland betreft) stond de “topper” Charlois Europoort 1 – Spijkenisse 1 op het programma.
We hadden een matchpunt voorsprong zodat 4-4 een prima resultaat zou zijn.
Temeer daar Charlois Europoort de vervelende gewoonte heeft om in topwedstrijden spelers op te stellen die nog niet eerder hebben meegedaan, maar wel een hogere rating hebben dan de basisspelers. Ook dit keer vielen er twee 2200+ spelers in.
Maar goed, niet gezeurd, wel een beetje getreurd, maar het is niet tegen de reglementen en dit jaar was Roger Meng thuis gebleven, dus dat viel nog mee.

In een matige ambiance (daar is de oude man weer, ik weet nog van vroeger welk schaakmekka de kantine bij metrostation Slinge was, waar vele nationale schaaktoppers hun partijtje speelden), met 3 Spijkenisser supporters (Pa en ma Jakhari en Gijsbert Looij) en 3 andere Charlois Europoort leden waaronder Zhi Yan Fan als wedstrijdleider en barman, werden de klokken aangezet en kon de strijd beginnen..

Na een hele lange winterstop, door het oneven aantal teams waren we ook nog eens een ronde vrij, kon Spijkenisse V1 op vrijdag 21 februari weer proberen de winnende draad op te pakken tegen Charlois Europoort V2, thuis in de Boekenberg.
Op de spelerslijst van Charlois Europoort staan heel veel spelers en je weet nooit wie er op het wedstrijdformulier komt te staan en ook dit keer was de opstelling weer verrassend. Zo was de sterke Julian van Overdam weer eens van de partij, een leuke uitdaging voor Ricardo.

Ons team heeft een zeer stabiele samenstelling: degelijke en op een kans wachtende Ricardo, onvoorspelbare routinier Erik als speler/teamleider, aanvalslustige en altijd op winst spelende Rob en tot slot theoretisch goed onderlegde Richard.
Op ratingpapier waren wij de underdog (Elo 2000 tegen Elo 2045), maar onze teamgeest compenseerde dat in ruime mate zodat we met goede moed de strijd aangingen.
Op vrijdag 21 februari mocht Spijkenisse 2 in de Boekenberg proberen om de directe concurrent Fianchetto/HZPS 5 van zich af te houden. Bij verlies zouden zijn qua bordpunten gelijk komen, bij winst staat Spijkenisse 2 vier matchpunten los met nog twee ronden te spelen.
Daarnaast waren ikzelf, Frank Buijck en Martin Scholte (van Fianchetto) ook de drie spelers die tot nu toe een 100% score voor elkaar geschaakt hadden. Dus ook in dat opzicht kon het een interessante wedstrijd worden.

Alex was helaas verhinderd (beterschap!), maar met Job Verheul was er een sterke vervanger geregeld.

Samen met Viertal 1 en Viertal 3 werd het startsein door Simon van der Beek gegeven en kon de strijd losbarsten.

Herbstmeister Spijkenisse 1 moest na een lange winterstop de draad weer proberen op te pakken in de vijfde wedstrijd van het seizoen, uit tegen de combinatie van fusieclub Fianchetto (Groenoord/HVO(mijn eerste schaakclub)/Shell(mijn tweede schaakclub)/Unilever) en het Zwarte Paard Schiedam.
De vraag was of het tot deze wedstrijd ongeslagen (8 uit 4)  Spijkenisse 1 opgewassen zou zijn tegen dit gecombineerde Vlaardingse/Schiedamse schaakgeweld…..

Helaas moesten wij onze toppers Désiree en Ansh  missen, gelukkig was Werner op deze donkere donderdagavond bereid in te vallen en een andere meevaller was dat Fianchetto ook twee invallers had.  (Deze invallers zouden overigens beiden winnen, maar nu loop ik op de zaken vooruit.)
Hiermee kwam de gemiddelde rating van de teams overigens uit op 1957 respectievelijk 1956, zodat volgens het systeem van professor Arpad Elo  een 4-4 gelijkspel het voorspelde resultaat was.
We hadden dan ook 8 remises op het wedstrijdformulier kunnen laten noteren en huiswaarts kunnen gaan, maar besloten er toch voor te spelen.

Zoals verwacht trad Fianchetto aan met een tactische opstelling, onvoorspelbaar natuurlijk, toch had ik als tegenmaatregel ook onze opstelling een beetje gehusseld. Zo was John van Baarle helemaal van slag toen hij zag dat hij niet Désiree maar Fabian tegenover zich had.