Het wilde in het schaakjaar 2019 nog niet helemaal vlotten met het eerste KNSB-team. Na vier rondes hadden we zeven matchpunten, na zeven rondes stonden we nog steeds op zeven ……
In de zevende ronde (zonder onze topper Rick) werden we naar mijn mening voor het eerst tamelijk kansloos door het sterke Oud Zuylen Utrecht  op een nederlaag getrakteerd.
De eerste uitslag in deze wedstrijd was een korte remise van Maurits. Het zag er optisch aardig uit, maar het witte voordeel was in feite marginaal.
Helaas werd dit gevolgd door een nederlaag van Wilmar. Hij probeerde het wel, maar zijn tegenstander speelde het vrij koel en incasseerde wat pionnetjes en het volle punt.
Jordy kwam met zwart onder druk te staan, maar toen wit het niet zo doortastend deed werd het snel remise.
Ook Joey bracht een remise op het scorebord, hier gebeurde niet zo heel veel, maar Joey had wel het loperpaar. Misschien had hij door de spanning te handhaven een winstpoging kunnen wagen. Zoals het nu ging was het een solide remise.
De met zijn vorm tobbende Daniël zette zijn toren op een verkeerd veld en toen maakte zijn tegenstander het met een gevaarlijke vrijpion gedecideerd af.
Het KNSB-Bekerteam presteert dit seizoen geweldig. Na overwinningen op Fischer Z, Zukertort Amstelveen en Rijswijk kwam in de vierde ronde op 5 april het sterke DSC uit Delft op bezoek.
Spijkenisse was slechts één keer eerder zo ver gekomen (in het seizoen 2012/2013) maar toen werden we jammerlijk uitgeschakeld door Paul Keres.
De inzet was plaatsing voor de finale van poule C, als die finale gewonnen wordt dan mogen we meedoen in de landelijke finale die op Hemelvaartsdag in Leiden wordt gespeeld (maar zo ver zijn we nog niet J ).

DSC kwam niet met zijn vier sterkste spelers, maar had met IM Joost Michielsen, Joost van Ruitenburg (oude bekende van RSR Ivoren Toren) en de routiniers Gert Legemaat en Ted Barendse een klein ratingoverwicht van 11 punten. Dat beloofde een spannende strijd te worden!

De partijen aan de eerste twee borden waren het eerst beslist.

Met de haven (de finale tegen Het Zwarte Paard uit Schiedam) in zicht is het RSB-Bekerteam op 22 september thuis in de Boekenberg jammerlijk tegen de klip Krimpen ad Ijssel opgelopen.

En dat terwijl teamleider Ricardo om ons ratingoverwicht nog verder te vergroten Daniël had opgesteld i.p.v. Wilmar. Dit mocht helaas niet baten.
Wilmar was wel aanwezig als supporter, het klaarzetten van de borden en voor het geval dat op het laatste moment een invaller nodig was. Dank daarvoor!

Om de minimale kans op het kampioenschap in de hoofdklasse van de RSB in stand te houden, ging er vrijdag 8 maart een zeer gemotiveerd Spijkenisser achttal naar Rotterdam om de strijd met RSR Ivoren Toren aan te binden.
Omdat de speellocatie van RSR min of meer in het centrum ligt was er dit keer voor gekozen om met de metro te gaan. Met uitzondering van Maurits die met de benenwagen kwam en Désiree die door haar privé-chauffeur werd afgezet.
Iedereen was ruim op tijd en omdat het mooie speellokaal in feite een bridgecentrum is, hadden we allemaal onze eigen speeltafel met heus bijzettafeltje voor de consumpties. Heel luxe allemaal.

Op vrijdag 8 februari kwam de trotse koploper in de RSB-Hoofdklasse Dordrecht 1 op bezoek in de Boekenberg. Met oude bekende Rik de Wilde en IM Mark Timmermans.
Wij hadden/hebben nog een heel kleine theoretische kans op het kampioenschap, maar teamleider Erik  keek vooral toch naar beneden. Een overwinning was gewenst om het klassebehoud in de hoogste RSB-afdeling veilig te stellen.
De dag erna was er weer een KNSB-ronde zodat Maurits zich had afgemeld om vroeg naar bed te gaan (helaas zonder resultaat, want hij verloor zaterdag). Gelukkig mocht onze topper Daniël nog één keer invallen, zodat onze gemiddelde rating op hetzelfde niveau bleef, maar wel een punt of 40 onder dat van Dordrecht.
Zoals reeds eerder gememoreerd is Spijkenisse nog op vele fronten actief. Zo kan het gebeuren dat ik als trouwe deelnemer aan de interne competitie drie rondes niet intern heb kunnen spelen. KNSB Beker, RSB Hoofdklasse en op vrijdag 15 februari weer een wedstrijd voor de RSB Beker waarin we inmiddels tot de kwartfinale waren doorgedrongen.
Dit keer bracht deze competitie ons naar het verre Moerkapelle, midden in de polder, in een clublokaal dat ietwat verborgen achteraf ligt en dat de omschrijving “knus” verdient.
Maar het schaakmateriaal was in orde, de consumpties prima, een wedstrijdleider aanwezig en twee teams van 4 personen ook, waarbij Erik weer de functie van waarnemend plaatsvervangend teamleider vervulde.
Wij waren met dezelfde vier spelers als in de vorige ronde toen we in een spannende wedstrijd met 2,5 – 1,5 van Charlois Europoort wonnen. Alleen hoefde Wilmar zich dit keer niet op te offeren aan bord 1 en zaten we netjes op ratingvolgorde achter de borden.