In de laatste ronde van de KNSB-competitie kwam kampioenskandidaat HWP Haarlem 1 op bezoek in de Boekenberg. Zij wilden graag met grote cijfers (7-3 of zo) van ons winnen, want het kampioenschap in klasse 1B zou dit jaar op bordpunten worden beslist en hun grootste rivaal Caissa 1 moest tegen het zwakke SO Rotterdam 1 aantreden en naar verwachting een mega overwinning gaan boeken.
En wij wilden minimaal een gelijkspel afdwingen want dan zouden wij het beste resultaat ooit in de eerste KNSB-klasse (een vijfde plaats in het seizoen 2006/2007 met 9 matchpunten en 45 bordpunten) scoren.

Onze tegenstander had niets aan het toeval overgelaten, trad met twee IM’s in het strijdperk en had ook duidelijk over de opstelling nagedacht, wellicht anticiperend op een tactische opstelling van onze zijde. Zo moest ik bijvoorbeeld aan bord 6 aantreden tegen IM Bruno Carlier.

Vrijdagavond 3 mei stond de apotheose van het KNSB-bekerseizoen in poule C op het programma. Het was een uitwedstrijd tegen Charlois Europoort, maar op hun verzoek vond deze finale plaats in ons mooie clubgebouw de Boekenberg.
De winnaar zou naar de landelijke Bekerfinale op Hemelvaartsdag gaan.

Met of zonder GM Erik van den Doel was de grote vraag van te voren. Het bleek mét deze sterke speler te zijn, zodat Spijkenisse een aardige uitdaging wachtte.
Teamleider Ricardo had op eigen verzoek Daniël vervangen door de weer in topvorm zijnde Tony Zhang. Samen met Rick, Ricardo en Maurits moest deze zware klus geklaard worden.

In de negende en laatste ronde van de RSB Hoofdklasse kwamen onze vrienden van Charlois Europoort 1 op bezoek.
Helaas was de inzet van deze wedstrijd niet meer het kampioenschap, maar “slechts” de tweede plaats (en de eer natuurlijk).
Want hoewel Krimpen aan den IJssel maandags had verloren, had Dordrecht dinsdag met enig fortuin van Shah Mata gewonnen en daarmee het kampioenschap binnen gesleept (proficiat natuurlijk!).

Op rating was Charlois Europoort licht favoriet (2031 tegen 1984), maar wij zaten in een flow na drie wedstrijden op rij gewonnen te hebben (waaronder een zege op kampioen Dordrecht!).

Het eerste halve punt werd door Maurits aan bord 1 binnen gebracht. Hij speelde met zwart actief en kreeg voordeel, maar net iets te weinig om te winnen.
Toen begon het echter te lopen voor Spijkenisse!
Djad had teamleider Erik beloofd een goede partij te spelen en hij hield woord!
De toch niet zwakke Jesus Canedo werd direct vanuit de opening onder druk gezet, de zwarte koning vond geen veilige plek en Djad maakte het gedecideerd af:

Het wilde in het schaakjaar 2019 nog niet helemaal vlotten met het eerste KNSB-team. Na vier rondes hadden we zeven matchpunten, na zeven rondes stonden we nog steeds op zeven ……
In de zevende ronde (zonder onze topper Rick) werden we naar mijn mening voor het eerst tamelijk kansloos door het sterke Oud Zuylen Utrecht  op een nederlaag getrakteerd.
De eerste uitslag in deze wedstrijd was een korte remise van Maurits. Het zag er optisch aardig uit, maar het witte voordeel was in feite marginaal.
Helaas werd dit gevolgd door een nederlaag van Wilmar. Hij probeerde het wel, maar zijn tegenstander speelde het vrij koel en incasseerde wat pionnetjes en het volle punt.
Jordy kwam met zwart onder druk te staan, maar toen wit het niet zo doortastend deed werd het snel remise.
Ook Joey bracht een remise op het scorebord, hier gebeurde niet zo heel veel, maar Joey had wel het loperpaar. Misschien had hij door de spanning te handhaven een winstpoging kunnen wagen. Zoals het nu ging was het een solide remise.
De met zijn vorm tobbende Daniël zette zijn toren op een verkeerd veld en toen maakte zijn tegenstander het met een gevaarlijke vrijpion gedecideerd af.
Het KNSB-Bekerteam presteert dit seizoen geweldig. Na overwinningen op Fischer Z, Zukertort Amstelveen en Rijswijk kwam in de vierde ronde op 5 april het sterke DSC uit Delft op bezoek.
Spijkenisse was slechts één keer eerder zo ver gekomen (in het seizoen 2012/2013) maar toen werden we jammerlijk uitgeschakeld door Paul Keres.
De inzet was plaatsing voor de finale van poule C, als die finale gewonnen wordt dan mogen we meedoen in de landelijke finale die op Hemelvaartsdag in Leiden wordt gespeeld (maar zo ver zijn we nog niet J ).

DSC kwam niet met zijn vier sterkste spelers, maar had met IM Joost Michielsen, Joost van Ruitenburg (oude bekende van RSR Ivoren Toren) en de routiniers Gert Legemaat en Ted Barendse een klein ratingoverwicht van 11 punten. Dat beloofde een spannende strijd te worden!

De partijen aan de eerste twee borden waren het eerst beslist.

Met de haven (de finale tegen Het Zwarte Paard uit Schiedam) in zicht is het RSB-Bekerteam op 22 september thuis in de Boekenberg jammerlijk tegen de klip Krimpen ad Ijssel opgelopen.

En dat terwijl teamleider Ricardo om ons ratingoverwicht nog verder te vergroten Daniël had opgesteld i.p.v. Wilmar. Dit mocht helaas niet baten.
Wilmar was wel aanwezig als supporter, het klaarzetten van de borden en voor het geval dat op het laatste moment een invaller nodig was. Dank daarvoor!