Op vrijdag 8 februari kwam de trotse koploper in de RSB-Hoofdklasse Dordrecht 1 op bezoek in de Boekenberg. Met oude bekende Rik de Wilde en IM Mark Timmermans.
Wij hadden/hebben nog een heel kleine theoretische kans op het kampioenschap, maar teamleider Erik  keek vooral toch naar beneden. Een overwinning was gewenst om het klassebehoud in de hoogste RSB-afdeling veilig te stellen.
De dag erna was er weer een KNSB-ronde zodat Maurits zich had afgemeld om vroeg naar bed te gaan (helaas zonder resultaat, want hij verloor zaterdag). Gelukkig mocht onze topper Daniël nog één keer invallen, zodat onze gemiddelde rating op hetzelfde niveau bleef, maar wel een punt of 40 onder dat van Dordrecht.
Zoals reeds eerder gememoreerd is Spijkenisse nog op vele fronten actief. Zo kan het gebeuren dat ik als trouwe deelnemer aan de interne competitie drie rondes niet intern heb kunnen spelen. KNSB Beker, RSB Hoofdklasse en op vrijdag 15 februari weer een wedstrijd voor de RSB Beker waarin we inmiddels tot de kwartfinale waren doorgedrongen.
Dit keer bracht deze competitie ons naar het verre Moerkapelle, midden in de polder, in een clublokaal dat ietwat verborgen achteraf ligt en dat de omschrijving “knus” verdient.
Maar het schaakmateriaal was in orde, de consumpties prima, een wedstrijdleider aanwezig en twee teams van 4 personen ook, waarbij Erik weer de functie van waarnemend plaatsvervangend teamleider vervulde.
Wij waren met dezelfde vier spelers als in de vorige ronde toen we in een spannende wedstrijd met 2,5 – 1,5 van Charlois Europoort wonnen. Alleen hoefde Wilmar zich dit keer niet op te offeren aan bord 1 en zaten we netjes op ratingvolgorde achter de borden.

Na in de eerste vier rondes zeven matchpunten te hebben vergaard en een hele grote stap naar handhaving in de eerste klasse te hebben gezet, krijgen we in de tweede helft van de competitie de op papier wat sterkere teams voor onze kiezen. Een belangrijke graadmeter voor de echte sterkte van ons team.
In de vijfde ronde verloren we uit in Amsterdam met 4-6 van Caissa, in de zesde ronde kwam Zukertort Amstelveen uit dezelfde regio bij ons op bezoek. Met een gemiddelde rating van 2183, terwijl onze gemiddelde rating 2161 bedroeg, zodat het een spannende wedstrijd beloofde te worden!

Of het door de spanning kwam of door de lage temperatuur in de Boekenberg (een ietwat lage temperatuur is goed voor de hersens en voorkomt in slaap doezelen, maar dit vond ik iets te veel van het koude), maar hoe dan ook, de wedstrijd werd enigszins ontsierd door tactische kortsluitingen.
Een bloemlezing:

Mane Reljic - Extern 0-1
Simon Schaffeld - Extern 0-1
Jan Majoor - Extern ½-½

Op 8 februari was, vlak voor verschillende externe wedstrijden, de prijsuitreiking van de eerste helft van de competitie van de senioren.

In de D-categorie werd Klaas Mol met een flinke voorsprong eerste. Zijn rating was ook zoveel toegenomen dat hij voor de zomercompetitie geplaatst is in de C-categorie.
Tweede in de groep werd Rienk Pluim. Ondanks het feit dat hij vaak afwezig was, had hij gewonnen van de andere spelers van zijn categorie.
Steef Peek haalde het net niet.

De uitslagen van de vorige ronden zijn ook te vinden in de gedetailleerde stand op de site.

Wit  - Zwart  Uitslag
1 Savoljub Reljic - Job Verheul 0−1