De RSB competitie is voor Spijkenisse ook weer van start gegaan per 29 september 2023. We hebben één speler onder ons voor wie dit zijn debuut was in de externe competities, namelijk 'Mirsen Mehmedbasic'. Jordy Lahaye heeft de eerste ronde helaas moeten missen, maar gelukkig was Semen Minyeyevtsev bereid gevonden om ons bij te staan. De wedstrijd vond op het thuisfront in Bibliotheek de Boekenberg plaats tegen Dordrecht 2. We hadden wat goed te maken vanwege de 6-2 nederlaag van ons derde RSB team tegen het vierde RSB team van Dordrecht.

De schakers hebben het volgende gedeeld over hun eigen partijen met wat kleine toevoegingen/aanpassingen van mij:

Bord 8: Mirsen Mehmedbasic - Hans Schreuder

Onze debutant Mirsen speelde met wit op bord 8 tegen Hans Schreuder. Tot aan zet 14 ging de partij aardig gelijk op. Daarna werd er door Mirsen besloten om zijn pionstructuur aan de koningszijde te veranderen met f3 om de dreiging van de loper op b7 te verminderen. Doordat er geen pion meer op f2 stond werd er schaak gegeven met de dame, waarop er verdedigd werd met de eigen dame. Normaal gesproken is dit prima, echter kwam er nog een loper aan te pas met Le3+ waardoor dameverlies niet meer kon worden voorkomen.

Bord 4: Semen Minyeyevtsev - Wim van Noort

Op bord 4 zat supersub Semen met wit tegenover Wim van Noort. Zwart kwam met een zeer originele, maar toch iets te passieve opstelling uit de opening. Dit resulteerde in een leuk miniatuurtje waarbij wit gebruikmakend van vorkmotieven in 3 zetten 2 stukken won met een dubbele 'dameoffer'.

Bord 6: Rob Kalkman - Arie van Heeren

Rob had een complex ogende partij die voordat we het wisten voorbij was. Bord en al waren van tafel meegenomen.

Bord 5: Xander Prijs - Jona van der Geld

Al vanuit de opening kreeg Jona goed counterspel en hij maakte hier goed gebruik van. Nadat een kwaliteit werd gewonnen, werd de druk nog eens opgevoerd met de 2 torens die binnendrongen op de 2e rij. Promotie van een enkele of meerdere pion(nen) stond voor de deur en zijn tegenstander vond het daarom wel genoeg geweest.

Bord 1:  Conchita Dwars - Fabian van Buuren

De tegenstander van Fabian formeerde een fianchetto opzet, maar offerde snel een kwaliteit. Het leek er eerder op dat het werd weggegeven. Dus een paar normaal ogende vervolgzetten waren dan ook voldoende om ook hier de winst binnen te halen. 

Bord 7: Anton de Maertelaere - Peter Leentvaar

"Spelen tegen een oude bekende is altijd leuk" merkte Peter op. Gedachtes als: "wat speelde hij de vorige keer?" kwamen in hem op. Er werd geopend met e4 en daar wist Peter wel raad mee. Door het antwoord wat zwart op de openingszet had, werd een stormachtige aanval met veel pionnen uitgelokt. Er werd een keuze gemaakt voor kwaliteitswinst voor een witte pion op h7 met de koning op h8. De koning had nu een prima bescherming door de paraplu-pion van de vijandige kleur voor zich. Er waren wel hachelijke momenten waarop werd gedacht “remise is misschien ook wel mooi”, maar toen uiteindelijk de a-pion van Peter dreigde te promoveren gooide Anton de handdoek in de ring. "Op naar de volgende ontmoeting!"

Bord 2: Job Verheul - Victor van Blommestein

Job speelde op bord 2 met de witte stukken tegen Victor van Blommestein. In de opening lanceerde zwart razendsnel zijn pionnen tegen de gerokeerde koning. Echter bleek deze opstoot weinig venijn te bevatten. Een pion werd cadeau gedaan en zwart kwam in de spreekwoordelijke houdgreep terecht. Op zet 39 kon de tegenstander van Job niets anders doen dan het 'ippon' toekennen.

Bord 3: Henk Timmermans - Ismaël Woudt

Zelf had ik een partij waar ik bepaalde details en nuances van de positie niet goed had doordacht. Mijn tegenstander kwam dan ook iets beter te staan. Het leek echter alsof mijn tegenstander te voorzichtig was en ik nam dan uiteindelijk ook de overhand door zijn dame meerdere malen gedwongen te laten verplaatsen en de tijdsdruk hielp mijn tegenstander ook niet. Achteraf gaf mijn tegenstander aan op een truc te hebben gespeeld die steeds niet werkte. Wellicht dat daardoor de te voorzichtige route werd gekozen.

 

Resultaat

Rating
 
Rating
  Buuren van, F. (Fabian) 2041   Dwars, C. (Conchita) 1793 1 - 0
  Verheul, J.M.A. (Job) 2023   Blommestein van, F.A.V. (Victor) 1778 1 - 0
  Woudt, I.I. (Ismaël) 1950   Timmermans, H.J. (Henk) 1752 1 - 0
  Minyeyevtsev, S. (Semen) 2067   Noort van, W. (Wim) 1678 1 - 0
  Geld van der, J.A. (Jona) 1671   Prijs, M.A. (Xander) 1656 1 - 0
  Kalkman, R. (Rob) 1817   Heeren van, A. (Arie) 1618 1 - 0
  Leentvaar, G.P. (Peter) 1567   Maertelaere de, A.P.F. (Anton) 1553 1 - 0
  Mehmedbasic, M. (Mirsen) 0   Schreuder, P.J. (Hans) 1618 0 - 1
  Gemiddelde Rating: 1877   Gemiddelde Rating: 1681 7-1

We spelen met een zeer sterk team voor deze klasse, maar een 7-1 overwinning zie je niet al te vaak voorbijkomen. Een mooie teamprestatie! Hopelijk houden we deze vorm vast en maken we er een mooi seizoen van! De volgende ronde is op 6 november 2023 uit tegen De Zwarte Pion 1.