Op zaterdag 16 december mochten we in de hoofdstad aantreden tegen de Amsterdam Berserkers. Een vriendenteam bestaande uit jonge, zeer sterke spelers. Tot nu toe hadden ze al drie keer punten verspeeld. Helaas konden we door het gemis van Ricardo en Semen niet in onze sterkste opstelling aantreden. Gelukkig vonden we in Jona en Jungbin (zijn debuut in Spijkenisse 1) twee veelbelovende invallers.
De wedstrijd vond plaats in een ruimte redelijk centraal in de stad. Gezien de schaarste aan ruimte in Amsterdam een prestatie op zich. Koffie en andere dranken konden worden gehaald in het schaakcafé op de hoek, de Laurierboom.
Maurits speelde met wit op bord 1 tegen de sterke Ilias vd Lende, die een zijvariantje van het Frans speelde. Maurits verspeelde snel het initiatief en moest toezien hoe zwart hem onder druk zette. Toch lukte het Van de Lende niet om de sterkste voorzetting te vinden. Maurits kreeg zowaar nog kansen en had in de onderstaande stelling met 29. g4 zelfs groot voordeel weten te bereiken.
Helaas mistte Maurits ook nog een kans op een iets beter eindspel, waarna hij in tijdnood weg werd gecombineerd.
Thijs speelde op bord 2 tegen Bas Haver. Na een interessante opening, waarin vooral zijn tegenstander veel tijd gebruikte kwam de volgende stelling op het bord:
Thijs sloeg met 20. ... Dxa2 een pion, na lang denken koos Bas voor de tussenzet 21. e6 gevolgd door 21. ... f5 22. Dxc3 waarna 22. ... Td1+ leidde tot een eindspel met een pion meer voor Thijs. Het lukte hem, mede door de tijdnood van zijn tegenstander, een winnend dame-eindspel te bereiken. Vlak na de tijdcontrole was het definitief, het punt mocht de lange terugreis meemaken.
Aan het vierde bord speelde Daniël met de zwarte stukken. Hij kreeg Vincent Blom tegenover zich. Aan Vincent heeft het niet gelegen dat zijn team een tegenvallend seizoen beleeft. Daniël:
"Toen ik Vincent trof stond hij reeds op 3,5 punt uit 4 partijen. Helaas voor ons en voor mij was hij ook ditmaal de bovenliggende partij. Vincent begreep de middenspelstelling beter. Toen ik profylactisch mijn koning de hoek in speelde, was ik mij niet bewust van de kracht van de strategische doelen van wit en het tempo waarmee Vincent ze kon bereiken.
"Hier speelde wit handig 14.Pfd2! en omdat ik meer ruimte heb, wil ik geen stukken ruilen: 14...Pd6 terug. Maar nu slaat wit op c6 met de loper. De pionstructuur is lelijk, maar ik krijg er wel controle over d5 mee. Misschien dat ik de b-lijn nog eens kan benutten. Maar het echte probleem is de witveldige loper op c8. Dat buitte Vincent goed uit; na 15...bxc6 kwam snel 16.f4! De loper kreeg ik niet meer actief en een eindspel met een slechte loper tegen een goed paard was voor mij het eindstation."
Job speelde op bord 5 met wit tegen Edwyn Mesman. Job vertelt het zelf:
"De stelling die op het bord verscheen speel ik zelf graag, maar met de andere kleur. Daardoor was ik niet op mijn gemak, ondanks dat de evaluatie mijn kant zeer licht prefereerde. Dit ongemak kwam tot uiting toen het initiatief naar zwart verschoof:
"Inmiddels staat Mesman iets beter. Ik ging all-in met 27. Txa8? Dxa8 28. c4?!, een pionoffer dat gebruik maakt van de penning op de lange diagonaal. Beter was 27. De2 gevolgd door Db5, met een gelijke stelling. In de partij kwam ik na 28… cxd4 even objectief verloren te staan, maar met een aantal accurate zetten kon net genoeg tegenspel maken voor een half punt."
Op het zesde bord speelde onze debutant Jungbin tegen de sterke Bart von Meijenfeldt. Voor Jungbin was dit ook zijn eerste keer in een klassieke partij tegen een FM. Zijn tegenstander speelde de accelerated panov. Op een gegeven moment week hij af van de theorie wat onjuist bleek te zijn. Jungbin kreeg toen de kans om een serieus voordeel te claimen. Hij zag de zet, maar met teveel respect voor zijn tegenstander durfde hij het net niet aan en werd gekozen een veilige optie wat erin resulteerde dat de stelling weer gelijk was. Bart voerde de druk op door een paard te offeren op f7. Dit bracht de stelling uit balans. Om zelf een initiatief op te voeren offerde Jungbin zijn paard voor een koningsaanval. Dit bleek achteraf gezien niet te werken. Bart verdedigde alle overgebleven dreigingen en wikkelde af naar een eindspel met een stuk meer, waarna de partij voorbij was.
Jona speelde op bord 7 tegen Arian de Bruijne. Er kwam na een paar zetten uit het Siciliaanse boekje een nieuwe stelling op het bord. Noviteit mocht het wel zijn van zwart, maar kloppend was het niet. Hierdoor kwam Jona met klein voordeel uit de opening.
In deze stelling werd 16.Pf3? gespeeld. Waarna 16…Lxd5 gelijkheid opeist (aangezien 17. exd5 onmogelijk is door 17…Pb4(-+) en 17.Txd5, b5 18. Dd2, Dxd2 wordt een eindspel waar wit noch zwart voordeel heeft.). De beste manier om deze stelling te spelen is profylactisch, om 16.a3/c3 te spelen en zo de optie te behouden om terug op d5 te slaan met de e-pion. De partij ging na 16…Lxd5 17.Txd5, b5 18. Dd2, Dxd2 nog wel even door, maar er kwamen niet veel kansen voor beide partijen in het eindspel, waardoor na een ruime vier uur het punt verdeeld werd.
Helaas werden ook door Joey en Maxim de kansen op een resultaat gemist, waarmee de nederland met 2-6 een feit was. Gezien het ratingverschil van 200 punten (!) is het geen resultaat om ons voor te schamen. Vanzelfsprekend was de teleurstelling wel groot, aangezien we tot nu een sterk seizoen hadden gedraaid met een aantal mooie verrassingen. Gelukkig kunnen we wel weer meenemen uit deze wedstrijd dat we ook vandaag weer goede kansen hadden. Daarnaast staat het in de top van de ranglijst dichtbij elkaar en hebben we nog een wedstrijd tegoed.
Na de wedstrijd werd gegeten in één van de vele lokale Italiaanse restaurants die Amsterdam rijk is. De nederlaag was door het goede eten en de spraakzame tafel al snel vergeten. Een aantal van de teamleden ging daarna nog verder en besloot het Amsterdamse uitgaans/schaakkroegenleven te gaan verkennen. Dit resulteerde in nog een aantal mooie scènes die niet in dit verslag kunnen worden gedeeld, maar waarvan beeldmateriaal beschikbaar is bij de redactie...
De punten bleven in Amsterdam, maar het gemoed was goed. Er komen nog een aantal kansen aan op revanche. Hoezee!